Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” najavili su zaoštravanje narednog protesta, a kako je za “Novu” rečeno, razrađuje se više scenarija. Pojedini opozicionari za naš list potvrđuju da će protesti dobiti novi oblik, ali svi redom ističu da će detalji biti saopšteni u sredu.

Da će sad već tradionalni protesti u Beogradu, koji organizuje deo opozicije, biti zaoštreni najavljeno je prošlog petka. Tada je glumac Nenad Hadži Maričić sa bine poručio da ukoliko vlast ne bude ispunila njihove zahteve, uslediće zaoštravanje.

„Ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik. Sa bine ćemo krenuti u nove akcije, zato vas pozivam da nas sledeći put bude više nego ikad. Nema nazad“, poručio je Maričić.

U redovima opozicije, međutim, nisu želeli da otkriju šta spremaju za sledeći vikend.

Srđan Milivojević Foto: Nova.rs

“U sredu ćemo građane obavestiti o svemu šta ćemo raditi. Dobiće informaciju u svemu što se planira”, kratko nam je rekao Srđan Milivojević, poslanik DS.

„Molimo za razumevanje, druga strana je spremna na sve“

Nešto opširniji bio je Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog kluba. On takođe ponavlja da će sve biti poznato u sredu i moli građane za razumevanje.

“Shvatamo da ljudi planiraju i svoje dane i učešće, ali s obzirom da je druga strana spremna na sve, što se ovih dana vidi po napadima na glumce i sve druge ljude, imajte molim vas razumevanja. Sve ćemo saopštiti u sredu”, kaže Lazović.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je međutim i dodao da se razrađuje više scenarija za naredni protest.

“U skladu sa aktuelnim dešavanjima biće izabran onaj koji je najbolji da se izvrši pritisak na vlast da ispuni sve zahteve”, navodi Lazović.

Da će protesti promeniti potvrđuje i Biljana Stojković, potpredsednica stranke Zajedno.

Biljana Stojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Sve ćete saznati u sredu. Još uvek se detalji definišu i dogovor je da se do srede ne izlazi ni sa kakvom varijantom koja je u razmatranju”, navodi Stojković za “Novu”.

Blokada magistranih saobraćajnica i puteva?

Nešto ranije je, međutim, sa informacijama izašao Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik i jedan od lidera Ekološkog ustanka. On je izjavio da ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, sledi blokada magistralnih saobraćajnica i putnih pravaca u celoj Srbiji na nekoliko sati.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Oni (vlast) imaju rok do kraja sednice (parlamenta), to će biti kraj nedelje verovatno, da ispune sve zahteve. Nakon toga, sledi blokada magistralnih saobraćajnica i putnih pravaca u zemlji, na nekoliko sati za početak“, rekao je Jovanović za Dnevnik televizije Nova S.

U petak je održan šesti po redu protest građana pod nazivom „Srbija protiv nasilja“, koji je započet nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja. Zahtevi su smenjivanje svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio-televizije Srbije (RTS), gašenje štampanih medija koji promovišu nasilje, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi…

Takođe, traži se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratisalava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Vlast je sa vlasnikom TV Pink Željkom Mitrovićem ispregovarala da ukine rijaliti “Zadrugu”, a ministar prosvete Branko Ružić podneo je neopozivu ostavku. Na zahtev opozicije vlast je sazvala sednicu Skupštine.

BONUS VIDEO Atmosfera nasilja ne jenjava: Tačno 40 dana od masakra u Ribnikaru deci glumaca upućene pretnje zbog podrške protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar