Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je kuću samohrane majke sa devetoro dece u selu Đurići, obećao pomoć, pohvalio se da je Vlada ovoj porodici kupila kravu, a prema mišljenu analitičara to je i početak njegove kampanje za izbore 2022. godine. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da je pomoć samohranim majkama neophodna, ali da to treba da čine nadležne institucije, a ne predsednik države pred kamerama. Da je reč o zloupotrebi porodice koja se nalazi u teškom materijalnom stanju pokazuje i to što je Vučić u dvorištu njihove kuće održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o prisluškivanju, vraćanju obaveznog vojnog roka, vakcinama, poseti Hilandaru, pa i o rekonstrukciji Savskog trga.

Predsednik Vučić danas se zapravo vratio u domaćinstvo Jovanke Đurić, samohrane majke sa sedmoricom sinova i dve ćerke. Tu porodicu je posetio i krajem 2019, a danas je otkrio na koji je sve način država pomogla tu porodicu i šta još treba da se uradi.

Baš kao što političari i inače predstavljaju rezultate svoje vlasti i najavljuju šta će još uraditi.

„Pomogli smo, kuća izgleda lepše, treba kreveti još neki da se nabave. Jednu kravu smo kupili. Devetoro divne oce ima Jovanka, Milica je napravila kiflice, a Cvija oblande, zahvalan sam na gostoprimstvu, još ćemo da pomognemo. Deca imaju snove, nas deca mogu da spasu, oni su budućnost, bez njih sve što radimo i gradimo nema smisla“, rekao je Vučić.

On je potom odgovarao na pitanja novinara, na sve ono što je poslednjih dana u žiži javnosti.

Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Pričao je o obaveznom vojnom roku, o planiranoj poseti Hilandaru, obilasku spomenika Stefanu Nemanji, rekonstrukciji Savskog trga, zašto nije primio vakcinu…, pa i o informacijama da je prisluškivan, da poseduje snimke svojih razgovora, ali da ih neće dati medijima.

Za politikologa Bobana Stojanovića odlazak Vučića u posetu porodici Đurić je samo nastavak kampanje i deo sveobuhvatne kampanje za predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore 2022. On za Nova.rs navodi da predsednik u ovakvim slučajevima nema nikakve nadležnosti.

Boban Stojanović Foto:Nova S

„Ovakvi slučajevi ne bi trebalo da se rešavaju individualno, nego bi njima trebalo da se bave institucije. U redu je da se on pojavi negde kao predsednik svih građana, ali ovo danas je samo jedan u nizu pseudo događaja u njegovoj kampanji“, kaže Stojanović.

On dodaje da je potrebna pomoć svim samohranim majkama sa devetoro ili manje dece, a ne samo jednoj, te da država to treba da uradi sistemski.

„On kao predsednik može da uputi zvaničnu inicijativu vladi da se se zakonski reguliše pomoć samohranim majkama. Ako je iskreno želeo nekom da pomogne, onda je to trebalo da učini bez kamera“, zaključuje Stojanović.

Đorđe Vukadinović, urednika Nove srpske političke misli, posetu Vučića samohranoj majci sa devetoro dece ocenjuje kao degutantnu. On za Nova.rs kaže da sve što predsednik Srbije radi u prvom redu je kampanja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„To je u ovom slučaju jedna brutalna i degutantna kampanja, s obzirom na mesto na kojem se nalazio i razloge zbog kojih je došao. Ova poseta bi mogla da se tumači kao humanitarna, koja bi imala i marketinšku stranu, i to bi bilo u granicama onog što se radi, da nije konferencije koju je održao posle toga. To što je tu posetu pretvorio u konferenciju za novinare, na kojoj se obračunovao i sa opozicijom… to joj daje degutantnu notu“, smatra Vukadinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare