Nakon govora koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao juče u Ujedinjenim nacijama, društvene mreže preplavio je snimak srpskog ambasadora u Vašingtonu Marka Đurića. On je ispratio Vučićev govor nakon kojeg je počeo da aplaudira, a onda je skočio kad je video da ga snima kamera a on sedi...

Predsednik Srbije održao je govor u generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tom prilikom, Vučić je rekao da svet od prethodne Generalne skupštine UN-a nije postao bolje, ali ni bezbednije mesto. On je ocenio da je „globalni mir i dalje ugrožen“.

Veliki deo njegovog govora odnosio se na situaciju sa Kosovom.

„Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je on.

Aleksandar Vučić Foto:REUTERS/Brendan McDermid

Predsednik Srbije je ocenio da u savremenom svetu pravila treba da važe za sve i dodao da je „mir postao zabranjena reč“.

PROČITAJTE JOŠ

„Podržao sam izlaganje američkog predsednika o poštovanju teritorijalnog integriteta i ljudskim pravima, ali gotovo sve zapadne zemlje prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244“, rekao je Vučić i dodao:

„Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenim oduševljenjem sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Republike Srbije. Istovremeno, samo nekoliko metara daleko od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito“, izjavio je Vučić.

Nakon njegovog govora, kamera je zabeležila srpsku delegaciju, u kojoj su bili i šef diplomatije Ivica Dačić i ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Đurić je aplaudirao Vučiću, međutim, kad je video da ga snima kamera ali da on sedi, a ne stoji, naglo je skočio.

BONUS VIDEO: Šta čeka Vučića u Njujorku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare