Predsednik Srbije Aleksandar Vučić drži govor u generalnoj debati Generalne skupštine Ujedijenih nacija. Vučić je najavio da će "snažno štititi" poziciju Srbije.

„Stojim pred vama kao predstavnik samostalne i slobodne države koja se nalazi na svom putu ka Evropskoj uniji, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“, rekao je Vučić na početku obraćanja.

„Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN. Svi koji govorimo u ovom domu, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavajući sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju“, rekao je on.

Vučić je ocenio da svet od prethodne Generalne skupštine UN-a nije postao bolje, ali ni bezbednije mesto. On je ocenio da je „globalni mir i dalje ugrožen“.

„Suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, ocenio je Vučić.

„Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao kako „nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica“.

On je ocenio da je pokušaj rasparčavanja Srbije, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova još nije završen.

„Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je on.

Vučić je tokom obraćanja istakao da su svi čuli reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, ali da ga je „malo ko slušao, a da gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči“.

„Uostalom, u eri dominacije socijalnih mreža, u kojoj je važno samo dobiti ‘lajk’ više, u eri u kojoj svakom kućnom ljubimcu se posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio da poštovanje Povelje UN nije izbor nego obaveza. Dodao je i da Srbija od početka poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta svih članica UN, uključujući i Ukrajinu.

Vučić je istakao da je „gore od svega to što svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da Srbija ne podržava integritet Ukrajine“.

„Podržava ga i podržavaće ga, jer Srbija svoje principe i politiku ne menja, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Nama je svako nasilje isto, obrisano svako kršenje Povelje UN isto, bez obzira na snagu sile koja ga vrši ili neminovno slične izgovore koje daje za svoje protivpravno i nemoralno ponašanje“, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je ocenio da u savremenom svetu pravila treba da važe za sve i dodao da je „mir postao zabranjena reč“.

„Podržao sam izlaganje američkog predsednika o poštovanju teritorijalnog integriteta i ljudskim pravima, ali gotovo sve zapadne zemlje prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244“, rekao je Vučić.

„Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenim oduševljenjem sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Republike Srbije. Istovremeno, samo nekoliko metara daleko od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito“, izjavio je Vučić.

On je podsetio da je Srbije brutalno napadnuta bez odluke Saveza bezbednosti UN-a.

„Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja. Pri svemu tome, želim da vas obavestim da Srbija, nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre dvadeset četiri godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji“, izjavio je predsednik Srbije.

„A 2008. godine doneta je protivzakonita odluka o secesiji dela Srbije“, dodao je predsednik Srbije.

„Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu. Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo, punopravna članica Ujedinjenih Nacija, ali i Saveta Evrope, OEBS-a i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje“, istakao je Vučić.

Vučić je u govoru istakao i da je 70 odsto Srba sa Kosova napustilo svoja ognjišta, a da je Albanaca za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na Kosovu.

„Toliko o pravu, toliko o pravdi“, ocenio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je istakao da je kršenje principa i pravila Povelje UN u korenu većine problema u međunarodnim odnosima.

„Primena dvostrukih aršina je otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava ali i bazične ljudske moralnosti ratom nasiljem ostvaruju svoje interese“, rekao je on.

Vučić je ocenio i da se danas na Kosovu „odigrava ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju vlasti Aljbina Kurtija“.

„Samo prošle nedelje Kurti je pred milionskim auditorijumom poručio malobrojnim preostalim Srbima na Kosovu da će Srbi, citiram, ‘da pate i plate grešku koju su napravili’. Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči“, upitao je predsednik Vučić i dodao da je nažalost moguće.

„Od kako su Evropska Unija i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije Vlade Kosova, zabeležen je skok etnički motivisanih napada nad Srbima u našoj južnoj pokrajini za preko 50 odsto, dok su u istom peridu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza. Srpski dečaci Stefan Stojanović i Miloš Stojanović od 11 i 21 godina upucani su na Badnje veče od strane pripadnika ilegalnih Kosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju učestvuju neki od prisutnih u ovoj sali, znajući dobro da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje ovih snaga suprotno Rezoluciji 1244.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da ćemo pokazati da se držimo principa i poštovanja međunarodnog prava.

BONUS VIDEO: Vučić i Kurti u Briselu, još jedna bezuspešna runda  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare