Preostalo je nedelju dana do konstitutivne sednice skupštine grada Beograda, a još uvek nije izvesno da li će Srpska napredna stranka formirati vlast u glavnom gradu. Međutim, ono što je sigurno - ukoliko Beograđani ne dobiju novu vlast, naprednjaci već imaju spremno obrazloženje u kom će im Branimir Nestorović poslužiti kao izlazna strategija i paravan za neuspeh posle odluke Evropskog parlamenta da usvoji Rezoluciju o Srbiji.

Od samog početka, odnosno 17. decembra i izborne noći uspostavljen je narativ od strane Srpske napredne stranke, da će izbori u Beogradu biti ponovljeni ukoliko ne dođe do formiranja vlasti sa Branimirom Nestorovićem i njegovom listom „Mi – glas iz naroda“.

Kandidat za gradonačelnika ispred naprednjaka Aleksandar Šapić prvi je ukazao na tu mogućnost rekavši da je otvoren za razgovor sa Nestorovićevom listom, te da od njega sve zavisi.

„Naša vrata su otvorena, spremni smo da razgovaramo sa njima, mislim da većih prepreka ne bi trebalo da bude, ukoliko oni budu raspoloženi. Ako ne, nećemo da plačemo, ako ćemo nove izbore, ići ćemo na nove izbore“, rekao je Šapić novinarima u izbornom štabu SNS-a.

Foto:Aleksandra Petrović

Nestorović je odmah uzvratio i rekao da oni neće ni sa kim formirati koaliciju.

I dok je vlast govorila o formiranju vlasti, Nestorović „kategorički“ to odbijao, opozicija je zahtevala da se izbori u glavnom gradu ponove zbog brojnih izbornih neregularnosti i kako oni navode, izborne krađe.

Sa tim zahtevom izašli su na ulicu, ali i pred međunarodne partnere u Evropskom parlamentu, međutim, konroverzni doktor ni u čemu nije podržao opoziciju, naprotiv.

Sve izjave koje je Nestorović davao za odabrane, prorežimske medije, zvučale su kao da dolaze iz centrale Srpske napredne stranke. Tako je za vreme protesta govorio da opozicija stvara atmosferu Majdana, a istu poruku smo čuli i od predstavnika vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Od kategoričkog „Ne!“, Nestorović je vrlo brzo stigao do ”postoji šansa da budemo manjinska podrška SPS i SNS za neke konkretne predloge”, a još brže do potencijalnog ulaska u vlast.

„Ako bi došlo do nasilne pomene na ulici mi bismo onda podržali vlast“, kazao je Nestorović.

Branimir Nestorović Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Reklo bi se da su ponovo podržali vlast i nakon izglasavanja Rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, jer su pojedine izjave zaličile na ono koje bi Vladanka Malović sastavila.

Tako je Nestorović nedavno za televiziju Prva rekao da njegova lista nema dokaze da su izbori 17. decembra bili neregularni ali da lokalne izbore u glavnom gradu treba ponoviti kako bi se videlo „šta je šta“ ali i kako bi opoziciji oko liste Srbija protiv nasilja bio „izbijen iz ruke“ argument o navodnoj krađi glasova.

„Treba ponoviti izbore u Beogradu, oni će ovaj put katastrofalno izgubiti. Njima će tako biti izbijen iz ruke argument koji tvrde da imaju. Oni su potpisali zapisnike na skoro svim biračkim mestima, sami sebi skaču u usta a u stvari su razočarani što nisu uzeli Beograd. To je ružno i loše za njih ali i za državu“, ocenio je Nestorović, da bi se potom osvrnuo i na pozive iz Evropskog parlamenta da se pokrene međunarodna istraga izbora u Srbiji.

„Kakva međunarodna istraga, sve je to potpuno besmisleno. Znamo šta će da kažu, kad ti pozoveš njih znaš kakvi će biti rezultati. Ne treba da se dozvoli istraga, Slobodan Milošević je pogrešio kad je dozvolio takvu istragu i tad je upropastio i sebe i nas“, rekao je Nestorović.

Branimir Nestorović Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Izjave koje daje sam Nestorović govore u prilog tome da je taj pokret bliže vlasti nego opoziciji, kao i informacije koje je ranije objavio portal Nova.rs da su pojedini odbornici sa njegove liste već dogovorili saradnju sa naprednjacima. Međutim, nešto se čekalo pa je zbog toga i konstitutivna sednica Skupština grada Beograda zakazana za 19. februar, a to nešto je očigledno Rezolucija Evropskog parlamenta.

U tom dokumentu piše da su nepravilnosti koje su zabeležene na izborima mogle kritično uticati na rezultate izbora u Beogradu i zbog toga se zahteva međunarodna istraga.

Ovako oštre reakcije vlast nije očekivala, pa se sada ponovo pribegava izlaznoj strategiji – izbori u Beogradu biće ponovljeni ukoliko ne bude bilo većine, a Nestorović većinu ne da.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare