Ako aktuelna vlast u Beogradu, koju čine SNS i SPS, ne obezbedi u nedelju većinu u Skupštini grada Beograda, na nove izbore ćemo možda ići već krajem aprila. Nezavisno od ponovljenih beogradskih izbora, održaće se lokalni izbori u 17 gradskih opština koji će najverovatnije biti u junu, kada bi trebalo da budu i u opštinama u Vojvodini, te Novom Sadu i Nišu.

Ukoliko u nedelju, 3. marta, SNS i SPS ne izaberu predsednika Skupštine grada i ne obezbede većinu sa konstituisanje gradskih organa vlasti, u prestonici ćemo imati nove izbore. Nova.rs je već ranije objavila da su naprednjaci blizu odluke da se ponovo ide na birališta, a kao potencijalni datum pominje se 28. april, što je jedan od termina oko kojeg se naprednjaci premišljaju. Ovu informaciju potvrdio je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će se u glavnom gradu glasati, ukoliko se oni odluče za nove izbore, ili 21. ili 28. aprila.

Sednica Skupštine grada koja je počela 19. februara, a zatim nastavljena 1. marta,  mora da se završi do 3. marta, odnosno do tada mora da se izabere rukovodstvo i formiraju organi.

Toma Fila, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ukoliko se do 3. marta ne izabere predsednik Skupštine grada, za šta je potrebna većina u skupštini, Vlada imenuje privremeni organ, a predsednik Narodne skupštine RS je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana.

Od trenutka raspisivanja, od tada izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana.

To znači da izbori da izbori mogu da se raspišu već drugog ili trećeg marta i kada na to dodamo rok od 45 do 60 dana da se održe, prvi termin je nedelja 21. april.

Dobrica Veselinović, Vladimir Obradović, Miloš Pavlović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Sa druge strane, izbori tehnički mogu da se raspišu tek 2. aprila, što sa svim mogućim prolongiranjima znači da mogu da se održe najkasnije 2. juna.

Kada mogu da budu izbori u Nišu, Novom Sadu i na drugim lokalima – šta kaže zakon?

Prethodne lokalne skupštine u Nišu i Novom Sadu konstituisane su 20, odnosno 21. avgusta 2020. godine. Lokalni parlamenti mogu se raspustiti 120 dana, odnosno četiri meseca pre nego što odbornicima istekne mandat.

Ako uzmemo u obzir kada su formirane skupštine u Nišu i Novom Sadu, to znači da se mogu najranije raspustiti 20. aprila ove godine (od 20. aprila do 20. avgusta je četiri meseca). Od tog trenutka teče rok od dva meseca da se raspišu izbori, plus 45 dana za kampanju.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U praksi, već 21. aprila mogu da se raspišu izbori, pa od tog momenta teče rok koji je određen za kampanju (45 dana). Time dolazimo do prvih rokova kada možemo na birališta, a to je početak juna, a najraniji datum je 9. jun.

I predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić rekao je da će izbori biti održani sredinom godine, u junu ili julu. U nedavnoj izjavi nije precizirao kada bi mogli da se održe, što ne isključuje 9. jun kao datum.

PROČITAJTE JOŠ:

Mogu li da se spoje lokalni izbori sa beogradskim?

Iako su male šanse, nije isključeno da će se u petak izabrati predsednik Skupštine grada, čime bi se produžili rokovi da se izabere novi gradonačelnik. Ako se izabere predsednik Skupštine, teče rok od 30 dana da se izabere gradonačelnik.

To znači da bi do 2. aprila trebalo izabrati gradonačelnika. Ako u tom slučaju ne bude izabran prvi čovek grada, predsednik Narodne skupštine može da raspiše izbore u roku od dva meseca, plus 45 dana kampanje.

Takav scenario omogućio bi da se poklope ponovljeni beogradski sa lokalnim u glavnim gradu, iako su takve mogućnosti u ovom trenutku malo verovatne.

BONUS VIDEO: Novi beogradski izbori, čekajući izveštaj Oebs-ovih tela: Postizborna kriza u Srbiji ne jenjava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare