Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vučić još nije sastavio vladu, ali je dao nekoliko važnih informacija za Hrvatsku i sve su dobre, pre svega najava da će u Vladi biti jedan ili dva državna sekretara iz hrvatske zajednice, ocenjeno je u tekstu "Jutarnjeg lista".

„Aleksandar Vučić opet nije razočarao: već se zaboravilo da su u Srbiji bili održani izbori, a on je konačno za utorak u 18.00 sati najavio da će objaviti sastav nove vlade. Nakon sednice prededništva njegove Srpske napredne stranke (SNS).

I onda se pojavio pred novinarima da bi rekao da ima još nekih nedoumica, on, a ne premijerka Ana Brnabić koja bi možda trebala definisati svoje saradnike. I da će nam sve to javiti verovatno u nedelju. Svakako pre američkih izbora jer ustavni rok za formiranje vlade ističe 3. novembra“, piše Jutarnji list.

Vučić je, kako dalje navode, ipak dao nekoliko vrlo važnih informacija za Hrvatsku.

Ivica Dačić Foto: Zoran Lončarević

„Socijalistička partija Srbije (SPS), stranka u koju je Slobodan Milošević pretočio Savez Komunista, a sada je vodi bivši Miloševićev portparol Ivica Dačić, imaće manje resora u Vladi. Vučić nije krio što misli: „Mogli smo i bez njih“. Ustupak, vrlo verovatno Moskvi koja se i dalje uzda u Dačića. A „mali Ivica“ je izgubio mesto u vladi. Što je izuzetno važna informacija – preuzeće predsedavanje Skupštinom. Što bi u normalnim okolnostima bilo unapređenje, ali u situaciju u kojoj u Skupštini nema opozicije to je više ceremonijalna funkcija. Vučić želi resor spoljnih poslova u svojim rukama. Kad je ovog leta Srbija podržala rezoluciju EU-a o stanju u Belorusiji, kojom je osuđen diktator Aleksandar Lukašenko, Dačić je time bio vidno razočaran. I nije se preterano oglašavao. Tumačenje tog poteza u javnosti je preuzela premijerka Brnabić“, navodi dalje „Jutarnji list.

Dobra vest za Zagreb, prema njihovoj oceni, pored odlaska Dačića sa mesta šefa diplomatije jeste i odluka Vučića da će predstavnici hrvatske zajednice učestvovati u radu Vlade i pokrajinskih i lokalnih vlasti.

„A Vučić je to potvrdio svojom izjavom da će u Vladi „značajnije predstavljanje imati nacionalne zajednice“ (citat Hina). Upitan hoće li neki Hrvat biti državni sekretar u Vladi, hrvatski ambasador u Srbiji Hidajet Biščević je rekao da su „obećanja data za jedno ili dva takva mesta“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare