Stefan Jovanović Foto:Narodna stranka

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović predložio je danas da Odbor Skupštine Srbije za spoljne poslove usvoji plan parlamentarne diplomatije sa ciljem osnaživanja pozicije Srbije i odbrane nacionalnih interesa u međunarodnim organizacijama po pitanju Kosova, ali je SNS većina u odboru odbila taj predlog.

„Vi se protivite usvajanju plana za odbranu nacionalnog interesa na Kosovu. Da li vaše protivljenje znači da se slažete sa članstvom ‘Kosova’ u međunarodnim organizacijama“, upitao je Jovanović na sednici odbora poslanicu SNS-a Natašu Jovanović.

Jovanović je istakao da se „stvari ne mogu raditi ad hok“, nego mora postojati plan, i dodao da se putovanja poslanika u inostranstvo „ne smeju pretvoriti u ekskurzije“.

„Nas plaćaju građani Srbije, poslaničke plate dobijamo iz budžeta. Svaki dinar građana Srbije koji potrošimo na ova putovanja mora se iskoristiti za sprovođenje šireg plana i verujem da o tom planu možemo da se dogovorimo i da u inostranstvu zastupamo interese Srbije i štitimo teritorijalni integritet državni suverenitet“, rekao je Jovanović.

„Naš zadatak je da u aktivnoj diplomatskoj borbi pokušamo sve što je do nas da sprečimo članstvo ‘Kosova’ u Savetu Evrope i ne delim pesimizam poslanice SNS-a Biljane Pantić Pilje po tom pitanju“, dodao je Jovanović.

Jovanović je naveo da bi planom bile razrađene diplomatske aktivnosti parlamentarne diplomatije koje bi uključivale poslanike i vlasti i opozicije, koji bi „u okviru svojih delegacija i međunarodnih poseta pokušali da osnaže poziciju Srbije u cilju odbrane nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji“.

„To je naša dužnost kao poslanika i članova odbora“, rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je u Savetu Evrope govorio o zaštiti teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta i „jasno i glasno izneo stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost samoproglašenog ’Kosova’“.
***

BONUS VIDEO – Predlog o Kosovu VS Ustav

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare