Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Narodna stranka podnela je danas predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću inicijativu za sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o održavanju obavezujućeg referenduma o evropskom predlogu za Kosovo.

Inicijativu je podneo šef poslanika Narodne stranke Miroslav Aleksić koji je kazao da će u slučaju da Orlić odbije taj zahtev, Narodna stranka krenuti da prikuplja potpise građana za održavanje referenduma.

„Predložili smo skupštini da referendumsko pitanje glasi: ‘Da li podržavate prihvatanje i sprovođenje Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa ‘Kosova’ i Srbije, takozvanog nemačko-francuskog predloga – DA ili NE“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Pozvao je sve stranke, organizacije i pojedince, kako one koji su protiv prihvatanja sporazuma tako i one koji su za, da podrže održavanje referenduma, jer se kako je rekao, o najvažnijem nacionalnom pitanju moraju izjasniti građani.

„Građani kao apsolutni suvereni nosioci vlasti u Srbiji moraju biti pitani u skladu sa Ustavom Srbije o tome hoće li se prihvatiti ili odbaciti sporazum“, naveo je Aleksić.

Ocenio je da niko nema pravo da zloupotrebljava vlast i donosi odluke u ime građana, a da ih ne pita o tome.

„Da se Ustavni sud oglasio, kao što nije, možda ne bi bilo ni potrebe za održavanje referenduma. Ustavni sud, međutim, ćuti na prihvatanje predloga od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako sporazum podrazumeva priznanje ‘Kosova’ i omogućavanje Prištini da bude član svih međunarodnih organizacija, a to je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije“, rekao je Aleksić.

Optužio je Vučića da „krši zakletvu koju je u parlamentu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju“ i da želi da „prevari građane da je sporazum dobar za Srbiju kako bi mogao da nastavi da uništava demokratiju, gazi ljudska prava i urušava institucije i razvija kriminal i korupciju.

„U Švajcarskoj se građani na lokalnim referendumima pitaju o gradnji tržnih centara i zgrada u njihovom kvartu, a mi u Srbiji imamo situaciju da vlast neće da pita građane da li prihvataju da neko u njihovo ime otcepi 15 odsto državne teritorije i prizna ‘Kosovo’ kao državu, jer je Vučić jasno i glasno stavio do znanja da se saglasio sa tim planom“, rekao je Aleksić.

BONUS VIDEO Janković: Beograd i Priština su načelno prihvatili francusko-nemački predlog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar