Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da je razgovarao sa glavnim izvestiocem za slobodu medija u okviru Komiteta Saveta Evrope Mogensom Jensenom, koji je rekao da će pratiti situaciju u Srbiji i da će ono što se sada dešava najverovatnije biti u njegovom izveštaju.

Jovanović je u emisiji Studio Live na N1 kazao da je Regulatorno telo za elektronske medije “ispolitizovano”.

“Mislim da je REM samo jedno od oružja za kontrolu medija, narativa koji postoji u medijima. To nije nikakvo nezavisno telo”, rekao je on.

Dodao je i da ne očekuje da će REM raditi drugačije u narednom periodu, pošto, kako je kazao, “ovaj režim ima jedan cilj, a to je da kontroliše medije”.

Jovanović je članovima Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije predao „non-pejper“ u kome se navodi da se nezavisni mediji u Srbiji suočavaju se sa sve većim preprekama u svom radu i finansijskoj održivosti, a da su oni koji su uspeli da prežive u ovoj sredini pod sve žešćim napadima.

Kako je rekao, to je izazvalo veliku pažnju članova komiteta, koji su bili zainteresovani za pritiske koji se vrše na SBB i United mediju, kao i “otimanje korisnika” od strane državog Telekoma.

Kazao je i da je obavestio Komitet za kulturu i medije da vlast u Srbiji koristi državne fondove i preduzeća da finansira medije koji su pod direktnom kontrolom režima.

Jovanović je rekao da su neki od članova Komiteta koji prate region donekle znali kakva je situacija, ali da su mnogi bili iznenađeni kada je predstavio “non-pejper”.

Bonus video: „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“ – Srđan Milivojević o podršci poslanika opozicije televizijana N1 i Nova S

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar