Nikola Jovanovic i Zoran Radojicic
Nikola Jovanović i Zoran Radojičić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Osnivač Centra za lokalnu samoupravu, Nikola Jovanović, uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Beograda, Zoranu Radojičiću, povodom njegove izjave da je najveći grad u Srbiji u užem izboru za nagradu "Zelena prestonica Evrope“. On je poručio prvom čoveku grada da se "marketing ne udiše", te da je gradonačelnik postao samo paravan za jednu štetnu i nedobronamernu upravu u Beogradu.

Gospodine gradonačelniče, Vaša uloga nije da lobirate za međunarodna priznanja, već da rešavate konkretne probleme u Beogradu, koje bi naš grad učinile istinskom zelenom prestonicom.

Pročitajte još...

Kažete da se ponosite gašenjem kotlarnica na mazut u gradu, a glavna gradska upravna zgrada u ulici „27. marta“ koristi mazut i troši oko 600 tona godišnje!

Ne spominjete činjenicu da je Vaš zamenik prilikom usvajanja detaljnog urbanističkog plana za „Avala film“ 2019. godine tvrdio da se radi samo o rehabilitaciji filmske industrije, a sada vidimo da je suština izgradnja stambenog naselja u Košutnjaku. Zašto niste doneli odluku da se čitav prostor šume Košutnjak proglasi za spomenik prirode i zabrani svaka stanogradnja?

Zašto ste dozvolili da se u prvoj i drugoj zaštićenoj zoni beogradskog vodoizvorišta grade hale i planira stambeno naselje?

Zašto ste dozvolili da Beograd uvozi turske i kineske autobuse, koji ne ispunjavaju evropske standarde, a pojedini rđom dodatno truju vazduh? Zašto ne proverite koliko je privatnih prevoznika skinulo filter za prečišćavanje izduvnih gasova, jer im je „skup za održavanje“?

Zašto se pred Vašim očima ugrožava Avala, Zvezdarska šuma, uništava Čukarički rukavac, intenzivira divlja gradnja?

Zašto ste dozvolili da se prošle nedelje podeli 25 miliona dinara za 2021. godinu fiktivnim udruženjima za zaštitu životne sredine, umesto da se te pare ulože u realne mere?

Zašto kao šef štaba za vanredne situacije niste nijednom aktivirali alarm zbog zagađenja, ili zakazali vanrednu sednicu Skupštine grada na kojoj bi se sistemski prišlo ovim problemima?

Na konstitutivnoj sednici ovoga saziva, u maju 2018. godine, upozorio sam Vas da ćete biti samo paravan za jednu štetnu i nedobronamernu upravu u Beogradu. Žao mi je što sam bio u pravu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar