Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Novog DSS i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je danas FoNetu da postoji prostor za saradnju sa drugim strankama, čak i van opozicije, kada je reč o ekološkim pitanjima, jer smatra da je to elementarno pitanje i da svi žele da dišu zdraviji vazduh.

„Ne mislim da se neko u SNS, šta god ja mislio o njima, zalaže da vazduh bude još lošiji i da umiremo od kancera, jer je to elementarna stvar. I njihova deca rastu u Srbiji“, kazao je Jovanović.

Kako je istakao, valjalo bi o toj temi postići konsenzus.

„Da li je to dovoljno da se napravi neka ozbiljnija priča i koalicija, mislim da nije, naročito u situaciji u kojoj se Srbija nalazi u svetlu geopolitičkih događanja“, ocenio je Jovanović.

Jovanović kaže da se koalicija NADA nije previše bavila pitanjem ekologije u kampanji za izbore 2022. godine, jer je bila okrenutija drugim temama, kao što je tema identiteta i kosovsko pitanje, ali i zato što su se ekološki protesti izdvojili kao građanski, pa nisu želeli da se „lepe“ uz njih, iako su ih podržavali.

„Tu je vrlo mali prostor za ideološku borbu, svi se slažemo da treba da bude zdraviji vazduh, jer ga svi udišemo, tako da nismo preterano institirali na tim stvarima“, kazao je Jovanović i dodao da su ipak doneli vrlo jasan stav po pitanju eksploatacije litijuma i zalagali se da se stavi moratorijum na iskopavanje.

Praveći retrospektivu 2022. godine, Jovanović smatra da nije bilo nekih uspeha kada je u pitanju država.

„To mislim tim zbog toga što smo se približili okosnici gde će 2023. biti prelomna za našu zemlju i naš narod u smislu da smo stavljeni pred svršen čin, odnosno da smo na raskrsnici i da je došlo vreme da ćemo morati da biramo između sebe, svoje teritorijalne celovitosti, svoje nacionalne istorije, bića i identiteta i spoljnopolitičke orijentacije koja je zasnovana na ideji da evropske integracije nemaju alternativu“, objasnio je on.

Za koalciju NADA jedino što nema alternativu je Srbija, kazao je Jovanović i dodao da više nema vremena kada je u pitanju kosovski problem, jer će ova godina po mnogo čemu biti delikatna.

„Kada to kažem, to je eufemizam, jer ćemo se suočiti sa nekim krupnim odlukama“, rekao je Jovanović i naveo da će država morati mnogo jasnije da kaže zemljama Zapada da Kosovo i Metohija i Srbija nemaju alternativu.

Prema njegovim rečima, tema svih tema biće KiM, jer su pitanje identiteta i Republike Srpske već u žiži zapadnih sila, ali i naše države, a ostalo će, kako je istakao, biti ekonomija, inflacija i slični problemi.

„Ono što će se možda videti ove godine je da ekonomija isključivo zasnovana na stranim investicijama nije baš tako dobra, jer strani investitor pobegne čim vidi da ne može da ostvaruje profit koji je nekad ostvarivao i zato mislim da će se pokazati da je jedna od osnovnih stvari za razvoj srpske ekonomije da se bazira na domaćem kapitalu i da se to pospešuje, uz poljoprivrednu granu“, kazao je Jovanović.

BONUS VIDEO: Utisak Nedelje: Dragan Đilas, Milan Krstić i Miloš Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar