Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je potreba za očuvanjem mira više nego razumljiva, molba Srbima iz naše južne pokrajine da uklone barikade u situaciji kada nijedan od postavljenih i legitimnih uslova za njihovo uklanjanje suštinski nije ispunjen, pogrešna je i može kratkoročno i srednjeročno imati krajnje negativne posledice, izjavio je predsednik Novog DSS Miloš Jovanović.

Osim što je država Srbija još jednom popustila, jer nema reči o uklanjanju baza i specijalnih policijskih snaga secesionista sa severa pokrajine, čudi i vera u „čvrste garancije“ međunarodnih aktera poput EU i SAD, koji po priznanju najviših zvaničnika Srbije ne drže svoju reč, čak ni kada je data i potvrđena u međunarodnopravnim aktima, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Ako je ovim novim popuštanjem možda i kupljeno neko vreme koje se u najboljem slučaju može meriti samo mesecima, ostaje neumoljiva činjenica da je Srbija došla do raskrsnice na kojoj će uskoro morati da donese odluku o svom daljem putu, ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, izbor je – ili će braniti sebe i svoje Kosovo i Metohiju, koje je nedavno i aktuelni predsednik države s pravom nazvao „najvećom srpskom svetinjom“, ili će se proces teritorijalnog i nacionalnog rastakanja Srbije nastaviti do njenog faktičkog nestanka.

Novi DSS nema nikakvu dilemu u pogledu puta kojim treba ići – Srbija se mora braniti uvek i svuda, mudro, temeljno i istrajno, a ta odbrana se ne može temeljiti na stalnim ustupcima našim protivnicima i neprijateljima, poručio je Jovanović.

BONUS VIDEO: Dve nedelje barikada na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar