Čeda
Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Predsednik Liberalno demokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da stavljanje u isti koš Republike Srpske i Kosova samo može da šteti interesima Srbije pred važne sastanke zvaničnika Beograda i Prištine, bilo da se razgovori vode pod okriljem Amerike ili Evrope.

Kako je naveo u pisanoj izjavi, od Srbije se očekuje da se zvanično odredi po aktuelnim pitanjima i u Bosni i u Crnoj Gori.

„To ne smemo sebi da dozvolimo. Srbija je stalno u makazama između Srba sa one strane Drine, ali i Srba iz Crne Gore. Podrazumeva se da budemo pažljivi u odnosima sa njima, ali ne i da dopustimo da nas uvuku u sukobe sa susedima tražeći da se mešamo u njihova unutrašnja pitanja“, kazao je Jovanović.

On je naveo i da pored sačuvanog mira, koji ocenjuje kao najbitniji, Srbiju takvi pritisci uvek dodatno slabe, ali i koštaju.

„Mir u Bosni uvek je značio i mir u regionu. A svako poređenje Kosova sa Bosnom svakako ne pomaže našim naporima da održimo stabilnu situaciju u zemlji“, ocenio je.

Prema njegovim rečima, vreme je da država zauzme oštriji stav prema članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku „kako svi državljani Srbije ne bi bili taoci njegove nepromišljene politike“.

Dodao je i da je došlo vreme da se „kosovski čvor“ rešava bez obzira na upozorenja od prosrpskih stranaka u Crnoj Gori.

„Možda je vreme da jasno stavimo do znanja i regionalnim i međunarodnim partnerima da se srpska politika kreira u Beogradu, a ne u Banjaluci ili na litijima u Crnoj Gori. I da to učinimo dok ne bude kasno“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare