Čedomir Jovanović, Čeda Jovanović, vladika, episkop banatski Nikanor
Foto: Zoran Lončarević/Filip Krainčanić/Nova.rs

Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije (LDP), najoštrije je osudio stavove i besedu episkopa banatskog Nikanora koji je prokleo premijerku Anu Brnabić, ali i sve učesnike i organizatore predstojećeg EuroPrajda.

Jovanović je u svom komentaru za Nova.rs izjavio da je Srpska pravoslavna crkva „od demokratskih promena pa na ovamo“ ostala, kako kaže, uporište desničarskih ideja i sigurna kuća za potpirivanje mržnje na rasnoj, nacionalnoj, verskoj ili seksualnoj orijentaciji.

PROČITAJTE JOŠ

Jovanović je izjavio i da je SPC bila „pogonsko gorivo kada su vođeni ratovi devedesetih godina“.

Čedomir Jovanović je takođe najoštrije osudio napade na premijerku Brnabić, ali i na učesnike predstojećeg EuroPrajda.

„Dok čekamo Božji sud, država i društvo ne smeju ostati nemi na govor mržnje i strašne poruke koje je uputio vladika SPC Nikanor. Već trideset godina slušamo iz samih vrhova crkve govor mržnje prema svakoj vrsti različitosti: nacionalnoj, religijskoj, rodnoj, seksualnoj. Podsećam da je SPC bila jedan od ključnih generatora mržnje i širenja neprijateljstva među jugoslovenskim narodima u osvit rata krajem 1980-ih godina. Podsećam da je upravo SPC bila glavno pogonsko gorivo – propagandno i ideološko – dok su ratovi vođeni. Većini vladika reči tadašnjeg patrijarha Pavla: „Ako velika Srbija treba da nastane po cenu i jedne dečije suze, da Bog da nikada ne nastala“, nisu ništa značile“, rekao je Jovanović za Nova.rs i dodao:

„U postratno vreme, nakon promene vlasti 2000. godine, SPC je bila glavno uporište onih desničarskih i konzervativnih snaga koje su pružale otpor reformama, modernizaciji i evropeizaciji Srbije koje je sprovodila vlada Zorana Đinđića. U to vreme se već otkriva čitav niz afera kriminalno-finansijskih, ali i pedofilskih u kojima su učestvovali najviši episkopi SPC – bilo kao vinovnici, bilo kao oni koji su vinovnike skrivali i napadali žrtve. I država i društvo su svaki put bili suviše blagi prema nepočinstvima unutar crkve, ne čineći time uslugu ni samoj crkvi. Iz svake afere SPC je izlazila sve više moralno degradirana i sa sve manje etičkog potencijala da u svom oku pogleda balvan, da bi u tuđem videla trn“.

Ovakav govor episkopa nazvao je divljačkim i anticivilizacijskim.

„Divljačkim i anticivilizacijskim napadom na aktuelnu premijerku Srbije, njenu porodicu, ali i jednu važnu manifestaciju kakav je EuroPrajd, kriminalni vladika SPC je uvredio sve pristojne građane, a pozivom na ubistvo i oružani ustanak, uputio je izazov institucijama sistema. Ne tražim od patrijarha Porfirija da reaguje – jer je to moralni i lični čin. Ako ima časti, sam će se oglasiti. Ali od institucija sistema zahtevam da hitno procesuiraju kriminalnog i fašistoidnog vladiku, poznatog po tome što je ne mali broj puta skrivao, podržao i ugošćavao svoje kolege i braću arhijereje SPC koji su bili optuženi za pedofiliju. Licemerje je za Božji sud, ko u njega veruje. Ali poziv na oružani ustanak po dužnost obavezuju tužioca i institucija sistema da reaguju. Ako to ne učine, ovakvi pozivi doći će i sa drugih strana. U tom slučaju, kriza se neće rešavati u institucijama. Sprečimo govor mržnje i ne ohrabrujmo nasilnike“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

Podsetimo, Nikanor je Anu Brnabić nazvao „ćerkom i unukom srpskih koljača“, a pozvao je i sveštenstvo i narod da se pobune protiv gej parade tvrdeći da bi on lično podigao i oružje.

Govor mržnje vladike SPC u kojem je prekršio i zakon – jer je javno diskriminisao pojedince i grupu, a potom i pozvao na nasilje i linč, doživeo je mnogobrojne osude na društvenim mrežama.

Organizatori Prajda pozvali su patrijarha da se ogradi, a reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO: Da li državni problemi otkazuju EuroPrajd?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare