Goran Miletić Foto: Vesna Lalić; printscreen/instagram/sasa_borojevic2

Organizatori Prajda reagovali su na skandalozni govor mržnje episkopa Nikanora koji je u svojoj javnoj besedi prokleo premijerku Anu Brnabić i izjavio da bi "upotrebio oružje" na učesnike Prajda.

U potpunoj suprotnosti sa verom koju propoveda – umesto mira, sloge, jedinstva i praštanja, što bi valjda trebalo da budu ključne poruke hrišćanstva i onih koji ga upražnjavaju, ovaj vladika je držao besedu od koje se očekuje jasno i nedvosmisleno distanciranje patrijarha, navode organizatori EuroPrajda.

PROČITAJTE JOŠ

„Ova izjava predstavlja veoma otvoreni govor mržnje prema LGBT zajednici, ali i prema Hrvatima i premijerki Srbije. Ključno pitanje je sada da li će se patrijarh distancirati i osuditi ovakvu izjavu budući da je duboko u suprotnosti sa važećim zakonima Srbije, ali i sa hrišćanskim načelima koje propoveda SPC“, rekao je Goran Miletić, programski direktor Prajda.

Podsetimo, Nikanor je Anu Brnavić nazvao „ćerkom i unukom srpskih koljača“, a pozvao je i sveštenstvo i narod da se pobune protiv gej parade tvrdeći da bi on lično podigao i oružje.

Govor mržnje vladike SPC u kojem je prekršio i zakon – jer je javno diskriminisao pojedince i grupu, a potom i pozvao na nasilje i linč, doživeo je mnogobrojne osude na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO: Ni sankcije, ni kriza Zašto je Europrajd goruća tema nekih novih odbornika i poslanika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare