Miloš Jovanović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kandidat koalicije NADA za predsednika Srbije Miloš Jovanović izjavio je da će pokazati da se može biti i patriota i demokrata, kao i da se može i mora braniti nacionalni interes, identitet i kultura a da se istovremeno mora poštovati pravna država.

„Mora se negovati kultura dijaloga i demokratske procedure. Pored insistiranja na ova dva važna načela – naciji i demokratiji – imamo i niz konkretnih rešenja za poboljšnje života svih nas, od poljoprivrede i privrede do neophodne decentralizacije jer nije prirodno da se sve sliva u Beograd i da se cela Srbije svede na njenu prestonicu“, kazao je Jovanović za današnji Blic, saopšteno je iz Demokratske stranke Srbije, koja je deo koalicije NADA.

Jovanović je rekao da je glavni prioritet te koalicije da se „konačno ratosiljamo partijske države“ i da se ne sme više nikada da se desi da stranka na vlasti vrši toliki uticaj na medije, pravosuđe, finansijske tokove ili na zapošljavanje u javnom sektoru.

„Ne sme više nikada da se desi da partijska knjižica bude najvažiji dokument u zemlji. Ne sme da se desi da vam partijska knjižica omogućava da se zaposlite ili zaposlite vaše dete preko reda, da se nezakonito bogatite i da nezasluženo napredujete u životu. Ta vrsta nepravde jednostavno nije dopustiva“, naveo je on.

Lider DSS je rekao da se zalaže za promenu izbornog sistema, čime bi građani glasali za svoje predstavnike po imenu i prezimenu.

„Stvarno je dosta anonimnih odbornika i poslanika i njihovih svemoćnih šefova. Ova promena je glavni uslov da Srbija konačno prodiše“, ocenio je Jovanović.

On je kazao i da koalicija NADA ima u svom programu i jednu „istorijsku ravan“, koja se odnosi na potrebu utemeljivanja srpskog identiteta, nacionalne kulture, pisma, odnosa prema našoj istoriji i nacionalnog pomirenja.

„U tom kontekstu naša koalicija otvara i pitanje srpske krune koja nam se nalazi na državnoj zastavi kao pitanje o kome bi građani trebalo da se u jednom trenutku slobodno izjasne na referendumu jer je nepobitna činjenica da kruna predstavlja važan deo istorijskog identiteta Srbije“, zaključio je Jovanović.

BONUS VIDEO Miloš Jovanović i Konstantin Samofalov o ličnim šansama, kolektivnim manama i vrlinama opozicije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare