Stefan Jovanović Foto: Narodna stranka

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da bi ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović trebalo da bude smenjen jer je „uvredio ljude koji nemaju decu i sve građane Srbije“, ali da to ne može biti zamena za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, koji je odgovoran zbog propusta u sistemu koji su doveli do dva masovna ubistva.

„Martinović je i ranije psovao i vređao poslanike u skupštini. U svakoj normalnoj državi ministar koji izgovori ono što je izgovorio Martinović bio bi odmah smenjen i vlada bi se ogradila od njegove izjave“, rekao je Jovanović televiziji N1.

Jovanović je naveo da je Martinovićev nastup u skupštini narušio dostojanstvo parlamenta i da su jedinstven stav opozicije i pritisak da on napusti sednicu dali rezultat.

„Sednica skupštine je počela uvredama predsednice vlade Ana Brnabić na račun šefa poslaničke grupe Narodne stranke Miroslava Aleksića, a završila se uvredama Martinovića. Vladajuća većina je pokazala slabost, isterala je svog ministra iz skupštine i naterala ga da ne dolazi u parlament“, rekao je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ...

Jovanović je dodao da je vladajuća većina odlučila da Gašić ostane na funkciji, iako je tokom rasprave dokazana njegova politička odgovornost za propuste u sistemu.

„Odbili su da smene Gašića jer hoće da očuvaju sistem koji su stvorili i jer je on važan funkcioner SNS-a. Sam Gašić je odlučio da on nema moralnu odgovornost, za razliku od bivšeg ministra prosvete Branka Ružića, koji je prepoznao svoju moralnu odgovornost i podneo ostavku“, rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je sednica skupštine na kojoj se raspravljalo o smenjivanju Gašića zakazana na zahtev poslanika „i leve i desne opozicije“.

Na pitanje zašto je svega 37 poslanika opozicije glasalo za smenjivanje Gašića, Jovanović je odgovorio da je on glasao, a da bi poslanici koji nisu prisustvovali glasanju to trebalo da objasne javnosti.

„To je legitimno pitanje i ne bi trebalo bežati od odgovora. Jedan od razloga je što je juče u 15 sati saopšteno da će biti glasanje u 17 sati i neki ljudi nisu bili u Beogradu“, rekao je Jovanović

Jovanović je naveo da je vlast od početka protesta „Srbija protiv nasilja“ pokušala da „nametne spin da je cilj protesta smenjivanje vlasti na ulici“.

„Na protestima su istaknuti jasni zahtevi i oni su pritisak na vlast da se stvari u državi promene posle dva masovna ubistva, a o izborima će biti razgovora kada za to dođe vreme“, zaključio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar