Miloš Jovanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović najavio je bi na današnjoj skupštini te partije njeno ime trebalo da bude promenjeno u Novi DSS i da bi trebalo da bude usvojena deklaracija te partije o spoljnopolitčkom položaju i identitetu Srbije - "Srbija mora biti velika".

Jovanović je, otvarajući 15. skupštinu DSS, istakao da je ime Novi DSS potpuno prirodan sled događaja jer to zaista jeste nova DSS jer je jedina partija koja je nakon 30 godina postojanja izvršila smenu generacija.

On je naveo da su se od osnivanja DSS 1992. godine promenile političke okolonosti i da smatra da je njegova generacija izborila pravo da „otvori novo poglavlje iste knjige“, što nije bilo moguće bez određenih izbornih rezultata.

Jovanović je naglasio da bi Novi DSS trebalo da usvoji deklaraciju partije o spoljnopolitčkom položaju i identitetu Srbije pod nazivom „Srbija mora biti velika“.

Objašnjavajući zašto se partija odlučila za baš takav naziv deklaracije, Jovanović je rekao da mu je „malo muka da kao narod i nacija budemo stalno u defanzivi, za krivice koje ne postoje, za odgovornosti koje ne možemo da snosimo“.

Dodao je da je još umorniji da se pravi da je srpski narod „isti kao mnogi narodi koji nas okružuju“ dodajući da to nije tako i da Srbi imaju pravo da to kažu.

Pomenuvši kosovski zavet, velike žrtve u Velikom ratu, prve savezničke pobede, dva antifaštistička pokreta otpora u Drugom svetskom ratu i herojske odbrane tokom NATO agresije, Jovanović je istakao da nas „taj naš slobodarski duh, kočoperna borba za slobodu i nezavisnost, hteli ili ne hteli, odvaja od većine drugih naroda“.

Jovanović je primetio da smo mi „jedan stari, veliki, istorijski, evropski narod“ i da „to što možemo naći u svojoj slavnoj slobodarskoj istoriji nažalost mnogi narodi koji nas okružuju ne mogu naći ni deseti deo“.

On je rekao da Srbija jeste „Istok na Zapadu i Zapad na Istoku“ i zemlja čije vitalne interese ugrožavaju zapadne sile.

Zbog toga spoljnopolitičko načelo Srbije mora biti već usvojena vojna neutralnost, istakao je Jovanović i naveo da će se DSS zalagati za usvajanje zakona o vojnoj neutralnosti i za to da se u Ustav unesu odredbe o vojnoj neutralnosti.

„Krajnje je vreme da se naš odnos prema Evropskoj uniji jasno definiše, svaka saradnja na obostrani interes je više nego poželjna i radićemo na tome. Članstvo nije moguće zato što vrlo dobro znamo da je glavni uslov na tom takozvanom evropskom putu da Srbija prizna i prihvati secesiju naše južne pokrajine Kosova i Metohije“, istakao je Jovanović.

Dodao je da njegova partija nikada neće priznati secesiju Kosova i da će se, „šta više, boriti za punu reintegraciju naše južne pokrajine“.

Jovanović je podsetio da je još izborna koalcija NADA čiji je DSS bio deo istakla da ne dolazi u obzir osuda Rusije, a još manje uvođenje sankcija jer u „sukobu Zapada i Rusije naši najvitalniji nacionalni interesi, ali i pitanje časti i samopoštovanja nam nalažu da ostanemo po strani“.

BONUS VIDEO: Jelisaveta Miletić: Vučić je srećan što mu se javio drug Putin

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare