Miloš Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je gostujući u emisiji 360 stepeni na N1 da mu se jezik osušio pričajući da je politika "i Kosovo i Evropa" laž. "Ne može 'i Kosovo i Evropa', imate nejasnu spoljnu politiku, kada dođete u graničnu situaciju kao što je ukrajinska kriza, onda plaćamo račun naše čudnovate, nedovoljno jasne pozicije. Meni deluje kao da čekamo kraj rata, s obzirom na poziciju u koju su nas doveli. Konačno je vreme da se otvori rasprava o putu ka EU, mislim da ne treba da idemo ka članstvu, ima 1.001 razlog zašto je to tako, kaže Jovanović.

Kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveo dozu patetike koja mu se ne dopada, stalno dramatizuje i priča o pritiscima.

„Mislim da bih bio bolji predsednik od Vučića, nije to mala odgovornost i teret, ali to ne bih delio sa građanima. Svaka druga rečenica ‘jao, veliki su pritisci’. Kada je rekao da ima tremu pred sastanak sa Šolcom, sve i da ima tremu – to se ne govori, ja ne verujem da je to toliko strašno“, ocenio je Jovanović.

Pita se zašto se govori da ćemo biti „ostrvo“ ako ne uvedemo sankcije Rusiji i da je to narativ koji se nametnuo – „ako nećemo u EU pa gde ćemo“.

„Imate Švajcarsku, Norvešku, Island, znam da mi nismo Švajcarska, Norveška, Island – mi smo Srbija, nismo ostrvo, mi ćemo sarađivati i trgovati, sve pospešivati. Jasno bih rekao ne članstvu, da saradnji. Čini mi se da je naš narativ o Evropskoj uniji bekstvo od odgovornosti, opravdanje za lenjost. Hajde da se izborimo sa korupcijom, ima 1.001 stvar koju možemo da uradimo, koje ne zavise ni od čega, niko ništa neće uraditi umesto nas, ako ne EU onda će biti smak sveta – pa neće. Hajde da se oslobodimo deponija, kakve to veze ima sa ratom u Ukrajini i EU“, kazao je sagovornik N1.

PROČITAJTE JOŠ

Komentarišući festival „Mirdita, dobar dan“ i poziv koalicije NADA da se on zabrani, jer ga smatra štetnim po interese Srbije zbog promocije secesije Kosova i Metohije, Jovanović je rekao da mu „sve smeta“ u vezi sa tim festivalom.

„Smeta mi odsustvo reda, stalno se borimo za red, a dopuštamo sebi da se pod plaštom kulture brani secesija Ksoova. Mogla se videti karta Srbije bez Kosova, simboli UČK, kosovska kultura je problematičan pojam, to ide uz kosovsku državnost, kao nekada što smo napravili bošnjačku naciju, to su političke i ideološke konstrukcije. Ako pokazujemo mapu Srbije bez Kosova onda je to promocija secesije. Čuo sam da je moja izjava izazvala reakcije, bilo je napada i kritika kako se borimo protiv slobodnog izražavanja misli. Izneli smo stav da ovakav festival treba zabraniti. Može biti stav da je Kosovo izgubljeno, neke partije su se zalagale za nešto što je protivustavno. LDP se niz godina zalagao da treba prihvatiti realnost da je Kosovo izgubljeno, ozbiljna država to ne dozvoljava, u Zapadnoj Evropi to ne bi bilo nedopustivo. Kažu da ograničavamo slobodu izražavanja i okupljanja, nijedno od tih prava nije neograničeno. DSS je iznela jasan. legitiman stav, neki građani će to smatrati kao ispravan, neki će biti skandalizovani, i Bože moj – sve je u redu“, rekao je.

Jovanović je najavio i osnivanje Nove demokratske stranke Srbije, jer kako je rekao, želi promenu izbornog sistema, neće da se neko zapošljava preko knjižice i da nije smisao političkih organizacija da zapošljava.

„DSS, kao Srbija, je pretprela ogromne napade. Imamo novu perspektivu, ljudi se javljaju kao nikada do sada. DSS koji je toliko malo bila na vlasti, 14 godina smo već u opoziciji, govori o našoj doslednosti, opstali smo. Sigurno smo pravili greške, ali takva su i pravila igre, delite ministarstva. Zašto menjamo ime? Izvojevali smo pravo u ludačkim okolnostima, dobili smo novu šansu, dobili smo priliku da započnemo novo poglavlje, da napravimo bilans, nećemo imati problem da kažemo neke stvari koje su bile pogrešne“, kazao je on.

Jovanović kaže da Srbi sa Kosova imaju delimičan strah od Srpske liste, sa čijim konceptom kaže da nema nikakav problem.

„Da sam predsednik uradio bih isto, da svi budu pod jednom političkom kapom, jer su u manjini. Podela Srba našim protivnicima ide od ruke, (politička kapa) koja će raditi u interesu Srba sa Kosova, treba napraviti drugi modus. Šta dobijamo ako priznamo secesiju Kosova? Pričamo o Evropskoj uniji, svi znamo da je uslov u ulaska u EU da prihvatimo secesiju Kosova, pažljivo čitam šta govore, svi znamo da je to uslov. Nemamo efektivni suverenitet na KiM, sve manje Srba ima. Postoje jos neki sistemi koji funkcionišu na KiM kao zdravstvo i prosveta, funkcionišu u okviru zakona Republike Srbije, izgubili smo pravosuđe i policiju, ali neke stvari su još ostale, celu kampanju sam proveo govoreći stav NADA, DSS i moj – treba imati jasnu strategiju – nikakvo priznavanje secesije Kosova“, kaže lider DSS.

BONUS VIDEO:  Utisak nedelje: Borko Stefanović, Miloš Jovanović i Radomir Lazović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar