Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lider Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da nema problem da se formira zajednička lista desnih parlamentarnih stranaka ukoliko se predstavnici tih stranaka obavežu da nakon izbora neće biti saradnje ni na jednom nivou sa vlašću Aleksandra Vučića i da će, tamo gde je moguće, desna opozicija učestvovati u promeni aktuelne vlasti s ostatkom opozicije.

„I moj stav i stav NDSS i koalicije NADA je potpuno jasan nekoliko meseci unazad – najodgovornije bi bilo da pet parlamentarnih stranaka koje su jasno rekle da su protiv francusko-nemačkog sporazuma nastupe u jednoj koloni desnice. Podrazumeva se da ako ste protiv tog sporazuma, vi ste i protiv Vučića“, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je potrebno samo da se predstavnici NDSS, POKS, Zavetnika, Dveri i Narodne stranke obavežu da nakon izbora neće imati nikakvu saradnju sa Vučićem i da će sa ostatkom opozicije učestvovati u razvlašćivanju Srpske napredne stranke, gde je to moguće.

„Ogromne su ideološke razlike između nas i proevropske opozicije i po pitanju francusko-nemačkog sporazuma i sankcija Rusiji i Srebrenice i istopolnih brakova i drugih stvari. Krupne ideološke razlike i one neće nestati, ali one u Beogradu nisu ‘vidljive’ i vlast je lako smenjiva uz saradnju opozicije. U republici ne toliko, ali nije nemoguće da se na kratak rok napravi tehnička Vlada da se oslobodi zemlja, REM i mediji i onda da idemo na nove izbore gde će svako kandidovati svoje teme a građani da kažu svoje. U korumpiranoj i moralno posrnuloj državi to nije moguće“, rekao je Jovanović.

Kazao je i da dugoročno ne može da nađe zajednički jezik sa liderima proevropske opozicije, zbog njihovog stava prema pitanju francusko-nemačkog plana, pitanja Srebrenice ili članstva u NATO, ali da je jasno da niko samostalno ne može da ima više od pola glasova a da je neophodno da se sa vlasti što pre ukloni SNS, jer sa tom strankom Srbija nema budućnost.

Jovanović je rekao da do sada nije bilo reči sa potencijalnim koalicionim partnerima ni o pitanju broja mandata, ni imena liste, ni pozicija na listi već isključivo o tome šta će biti nakon izbora.

Lider NDSS je rekao da je od gostovanja u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S, protiv njega pokrenuta „bestidna kampanja“, da se dele leci i lepe plakati sa sadržajem protiv njega.

„Ovo je jedna od najprljavijih izbornih kampanja u proteklih nekoliko godina. Ali celokupna politička aktivnosti i delovanje SNS se zasniva na prevarama, obmanama i lažima. Laž je kod njih, nažalost, legitiman i uobičajen način borbe u političkoj komunikaciji“, rekao je on.

Jovanović je, kao primer, naveo ranije tvrdnje predsednika Aleksandra Vučića u parlamentu da će registarske tablice Kosovske Mitrovice izdate od srpskih vlasti nastaviti da se koriste, da Srbi sa Kosova „više neće biti jureni kao zečevi“ od kosovske policije i da više neće putovati u Brisel dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština.

„ZSO nije formirana a Vučić je otišao u Brisel. I to, nažalost, ne turistički nego je prihvatio francusko-nemački sporazum, čime je počinio veleizdaju i moraće krivično-pravno da odgovara“, rekao je on.

Predsednik NDSS je rekao da mu je žao što su pojedini građani naseli na te laži.

„Sve što čuju od režimskih medija je čista laž. To nisu mediji nego propagandna mašinerija u funkciji vladajuće stranke, ostanka na vlasti Aleksandra Vučića i enermnog bogaćenja onih koji čine tu stranku“, rekao je Jovanović i dodao da ni pojedini prozapadni mediji nisu uvek na profesionalnom nivou.

BONUS VIDEO Intervju: Miloš Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar