Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Politička dešavanja u Srbiji su trenutno na pauzi - čini se, po odluci i vlasti i opozicije. Ali se o izborima koji su održani 17. decembra govori neprestano pa je tako predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot pozvao je EU i SAD da insistiraju na istrazi i ponavljanju izbora u Srbiji. Odgovoreno mu je naslovnom stranom tabloida. Ali za sada nema odgovora na pitanje koja se to strana zemlja mešala u srpske izbore. A nema ni najavljenog pisma.

Vlast kaže čisto, opozicija čista krađa, a Nemci „was ist das“? U trenutku dok je izborna priča na prazničnoj pauzi, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot tvituje i šalje ozbiljnu poruku na adrese Brisela i Vašingtona.

„Sjedinjene Američke Države i Evropska unija čine sebe potpuno neuverljivim ako nastave da banalizuju dešavanja u Srbiji. Izbori se moraju proveriti i ponoviti. Srpski režim mora da zaustavi politiku klackalice između Rusije i Zapada. Vučić ugrožava mir na Zapadnom Balkanu“, piše Rot, a prenosi N1.

Činjenica je da tzv. iskakanja pojedinih političkih faktora u Nemačkoj nisu uobičajena, i zato, da li je Rot po socijaldemokratskoj liniji samo pružio podršku srpskoj opoziciji ili njegov stav ipak treba šire tumačiti?

„Imajući u vidu poziciju gospodina Rota i da su socijaldemokrate na vlasti u Nemačkoj, može se smatrati i kao da je to stav nemačke strane vezano za izbore u Srbiji. Drugo, mislim da neće imati odjeka i da nije realno očekivanje da SAD i EU prihvate ovakav stav i odstupe od onoga što su za sada izneli kao reagovanje“, smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

A u moru reagovanja predsednika države, izdvajamo ono od 21. decembra kada je bio upitan za kritike koje u vezi sa regularnošću izbora stižu iz Nemačke.

„Naši državni organi sastavljaju jedno važno pismo o uplivu jedne važne zemlje i mešanju jedne važne zemlje u izborni proces u Srbiji na najbrutalniji način. Verujem da će za desetak dana do Nove godine to imati završeno i da ćemo to pred pravoslavni Božić moći da uputimo celom svetu“, rekao je predsednik Srbije 21. decembra.

Dakle, pismeno bi trebalo da je već adresirano i poslato. Da li je i kome?

Pročitajte još

„Ja mislim da ćemo mi imati neku reakciju. Posle ove izjave Rota još smo bliži identifikaciji te zemlje i mislim da se vrti, ako ne oko Nemačke direktno, ono svakako oko germanskog faktora, a kad to kažem imam u vidu i nemačke i austrijske socijaldemokrate“, kaže Milivojević.

I dok opozicija, između ostalog, i na osnovu nalaza međunarodnih posmatračkih misija, traži poništavanje izbora, provladin tabloid, nakon poslednje poruke iz Berlina, na naslovnu stranu stavio naslov „Žuti ološ s Nemcima uništava Srbiju“. Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot opet tvituje: Vučić ne prihvata konstruktivne kritike, već širi teorije zavere i kreće u lov ne neistomišljenike.

BONUS VIDEO Nebojša Romčević: Izbori nam nisu ni potrebni, jer vi zapravo nemate kome da se obratite

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar