Skupstina Srbije narodni poslanici i Jadar Rio Tinto
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Narodni poslanik i jedan od osnivača Srpske napredne stranke (SNS) profesor dr Ljubiša Stojmirović izjavio je danas da će podržati svaku inicijativu čiji je cilj da se spreči iskopavanje litijuma u Srbiji od strane kompanije Rio Tinto.

Stojmirović je agenciji Beta kazao da će potpisati inicijativu „Kreni-Promeni“ Sava Manojlovića, da se zabrani iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije.

„Obaveza je svakog patriote i rodoljuba da vodi računa o Srbiji i da je sačuva onakvu kakvu je dobio od svojih predaka, da je poboljša i da je tako poboljšanu da na upravljanje potomcima. Ja sam protiv Rio Tinta i ostalih belosvetskih probisveta koji u Srbiju dolaze samo da bi zarad svoje koristi ovde napravili darmar i uništili životnu sredinu“, rekao je Stojmirović.

Naveo je da je svestan da je budućnost čovečanstva u litijumu i drugim metalima i mineralima, ali da bi trebalo pronaći metode eksploatacije koji ne bi uticali negativno na životnu okolinu.

„Evidentno je da bi iskopavanje litijuma od strane Rio Tinta uticalo negativno na celu našu zemlju, a ne samo na područje Jadra i Radjevine. Dobro je što predsednik države (Aleksandar Vučić) i premijerka (Ana Brnabić) sada pokušavaju da na neki način isprave greške koje su počinjene u periodu prethodne vlasti i u ovom periodu naše vlasti“, istakao je poslanik SNS-a.

Stojmirović je podsetio da su svi poslanici položili zakletvu da će sve što rade biti u interesu gradjana Srbije i Republike Srbije.

„Interes Srbije i gradjana Srbije je da se zaustavi vandalsko ponašanje Rio Tinta i uništavanje naše lepe i drage zemlje“, naglasio je on.

Foto: Privatna arhiva

Na pitanje Bete kakav je stav ostalih poslanika SNS-a po pitanju Rio Tinta i iskopavanju litijuma, Stojmirović je kazao da se veliki broj poslanika protivi toj odluci, ali da, osim poslanika Bratislava Jugovića, nemaju dovoljno hrabrosti da to javno saopšte.

„Medju poslanicima SNS-a ima i onih koji su za to da se dozvoli eksploatacija litijuma Rio Tintu, ali mislim da je većina protiv“, ocenio je poslanik Ljubiša Stojmirović.

Direktor za kampanje inicijative „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović najavio je da će prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu, kojom bi se onemogućila eksploatacija litijuma u Srbiji početi od 20. januara, nakon što se okonča „referendumska kampanja“.

Bonus video: Ima dozvolu, nema dozvolu – šta je istina o Rio Tintu? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar