Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Sigurna sam da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji izvesno, samo je pitanje okolnosti, vremena i naše spremnosti, i zaista računam da Srbija u narednih pet do sedam godina može da računa na članstvo, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je na svečanosti povodom dodele paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava u okviru Programa EU Exchange 6, rekla da je u pitanju tehnička pomoć za izradu planova razvoja, srednjoročnih planova i za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata lokalne samouprave.

Ocenila je da će ta pomoć omogućiti borbu protiv korupcije i da je u skladu sa strategijom reformi javne uprave.

Istakla je da u procesu pridruživanja Srbija ubedljivo prednjači u regionu i da je „politički u redu“ da podrži razvoj čitavog regiona i da je to i u interesu Srbije.

Joksimović je navela da Srbija aktivno radi na Klasteru 5 iako tokom francuskog predsedavanja u prvoj polovini godine neće biti otvoren otvoren Klaster 3 za koji je istakla da je Srbija „spremna“.

U okviru Programa EU „Exchange 6“ paket podrške za izradu plana razvoja dobile su lokalne samouprave u Boljevcu, Vrnjačkoj Banji, Krupnju, Kraljevu, Velikom Gradištu, Požarevcu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Surdulici, Gadžinom Hanu i Čačku.

Paket podrške za izradu srednjoročnog plana dobile su lokalne samouprave u Beloj Palanci, Ražnju, Novom Pazaru, Merošini, Nišu, Raškoj, Somboru, Kanjiži, Bačkoj Topoli i Aleksincu.

Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata dobile su lokalne samouprave u Pirotu, Vranju, Požarevcu, Kragujevcu, Petrovcu na Mlavi, Sremskoj Mitrovici, Prijepolju, Leskovcu i Aranđelovcu.

BONUS VIDEO: Šolc, Kosovo, sankcije – Srbija staje na putu ka EU?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare