Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/TANJA VALIČ

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Holandije u Srbiji Žilom Bešorom Pluhom o procesu evropskih integracija Srbije, bilateralnoj saradnji, kao i o socio-ekonomskim efektima i načinima na koji se EU, region Zapadnog Balkana i Srbija suočavaju sa posledicama aktuelne pandemije, sapšteno je iz Vlade Srbije.

Joksimović je istakla da će Srbija nastaviti da dosledno sprovodi sve reforme neophodne za pristupanje Evropskoj uniji, podvlačeći da je veliki procenat građana podržao takvu politiku na nedavnim izborima.

„Srbija ostaje čvrsto posvećena procesu pristupanja EU i očekujem da ćemo u narednom periodu zajedno sa našim evropskim partnerima raditi na ubrzanju dinamike procesa uz predan rad na sveobuhvatnim reformama“ naglasila je Joksimović.

Joksimović je predstavila Pluhu trenutne aktivnosti na planu evropskih integracija, ukazavši da će Srbija tokom predsedavanja Nemačke Savetu EU, predstaviti napredak u realizaciji revidiranih akcionih planova iz oblasti vladavine prava za poglavlja 23 i 24.

Rekla je da očekuje da bi Srbija do kraja godine mogla da otvori neka od ukupno pet spremnih pregovaračkih poglavlja.

Ambasador Pluh je istakao stav Holandije koji podrazumeva da otvaranje poglavlja zavisi od ispunjenosti kriterijuma i ukazao na značaj intenzivnih reformi u oblastima vladavine prava i ekonomije, kao posebno važnih za građane i razvoj društva. Naglasio je i da su napori kojima Srbija doprinosi stabilnosti regiona izuzetno važni Evropskoj uniji, kao i njenim državama članicama.

Sagovornici su razgovarali i o primeni nove metodologije, kao i o načinima na koje ona može da valorizuje postignuti napredak i utiče na vrednovanje već otvorenih poglavlja iz pojedinih klastera, a Joksimović je izrazila očekivanje da će Evropska komisija uskoro sačiniti plan za primenu nove metodologije.

Kada je reč o borbi protiv kovida 19, sagovornici su se saglasili da je solidarnost koju je pokazala EU prema Srbiji, ali i Srbija sa državama članicama kojima je pomoć bila preko potrebna, pokazala važnost zajedničkog strateškog odgovora u ovakvim situacijama kako bismo se zajedno efikasnije izborili sa posledicama po zdravlje ljudi, ali i po društvo u celini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar