Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Tomasom Šibom sa kojim je razgovarala o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u kontekstu aktuelnog predsedavanja Nemačke Evropskom unijom, predstojećem Izveštaju o napretku Evropske komisije (EK), kao i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa.

Joksimović je naglasila da je Srbija spremno dočekala početak nemačkog predsedavanja EU i da ostajemo u potpunosti privrženi evropskom putu za koji smo se opredelili.

„Pored pet spremnih poglavlja za otvaranje, Srbija je u prethodnom periodu ispunila niz aktivnosti poput revidiranja akcionih planova za ključna poglavlja 23 i 24, usvajanja Medijske strategije u januaru i izrade Akcionog plana za njenu primenu u maju, stupanja na snagu Zakona o sprečavanju korupcije 1. septembra“, istakla je ministarka, a navodi se u saopštenju.

Ona je prilikom susreta sa ambasadorom Šibom posebno naglasila značaj Izveštaja o napretku EK, najavljenog za početak oktobra, za koji je izrazila uverenje da će biti realno koncipiran i da će obuhvatiti sve ono što je u prethodnih godinu dana postignuto u reformskom procesu.

Ministarka je poručila „da ćemo, takođe, sa pažnjom sagledati i usvojiti dodatne preporuke, zasnovane na nespornim činjenicama, po kojima će i buduća vlada koncipirati svoje aktivnosti u pregovorima o članstvu u EU, posebno u ključnim oblastima vladavine prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, jer to očekuju i naši građani“.

Foto: N1; Tomas Šib

Ambasador Šib je potvrdio zalaganje Nemačke u okviru svog predsedavanja Savetom EU za proces evropskih integracija regiona i izjavio da Nemačka ostaje čvrst zagovornik politike saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu i da podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Kako je naveo, Nemačka i kao predsedavajuća Unijom prati sprovođenje svih reformi u oblastima od značaja za evropski put naše zemlje, te da će se, kao i do sada, na osnovu ocena iz Izveštaja o napretku o reformama u oblasti vladavine prava, doneti i odluka o otvaranju novih poglavlja. Ambasador Šib izrazio je nadu da će formiranje nove vlade doprineti ubrzanju dinamike u sprovođenju reformi u okviru procesa evropske integracije.

Joksimović je naglasila da je za Srbiju posebno važno da sa svojim evropskim partnerima definiše mapu puta za pregovore po novoj metodologiji, odnosno precizne planove za njeno sprovođenje.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se složili da je od izuzetnog značaja revitalizacija nastavka dijaloga na političkom i tehničkom nivou pod okriljem EU i posredovanjem specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Joksimović je naglasila da Beograd očekuje da se dogovoreni aranžmani iz Briselskog sporazuma sprovedu, posebno Zajednica srpskih opština.

Na sastanku je bilo reči i o dve decenije dugoj razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije, kao i o rezultatima projekata finansiranih iz nemačke razvojne pomoći Srbiji, u iznosu od oko dve milijarde evra. To ujedno predstavlja i najveću bilateralnu pomoć našoj zemlji, čime su značajno unapređene oblasti energetike i vodosnabdevanja, održivog ekonomskog rasta i zapošljavanja, vladavine prava i civilnog sektora, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare