Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je itekako bilo elemenata za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

Joksimović je za Radio Slobodna Evropa rekla da je i sam neformalni izveštaj EU o stanju u oblasti vladavine prava u Srbiji, odnosno poglavljima 23 i 24, „dao dosta važnih elemenata na kojima je mogla da se zasniva odluka o otvaranju novih poglavlja“.

Taj izveštaj je sačinjen umesto redovnog godišnjeg Izveštaja o napretku zemlje kandidata za članstvo u Uniji.

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je u sredu da činjenica da Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom govori sama za sebe.

Bilčik je naveo da se nova poglavlja ne otvaraju ako nema napretka u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i drugim reformama.

Upitana za komentar te Bilčikove izjave, Joksimović je rekla da od izvestioca „očekuje da doprinese realnom predstavljanju u EP napretka koji Srbija ostvaruje u svim poglavljima“.

„Možda se izvestilac Bilčik ne seća da su u prethodnim talasima proširenja, kada su geopolitičke okolnosti bile naklonjene proširenju, neke države zahvaljujući političkim odlukama i podršci pojedinih članica EU, otvarale i zatvarale poglavlja, a na kraju i ušle u članstvo EU bez objektivno ispunjenih kriterijuma, što se kasnije i pokazalo u smislu nedovoljne funkcionalnosti u okviru EU“, navela je Joksimović.

Ona je dodala da je Srbija „imala pet potpuno spremnih pregovaračkih poglavlja, od kojih tri čekaju na otvaranje od 2018. godine“.

„Odluka nekoliko država članica da se u junu 2020. godine ne podrži otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a drugima omogući ono što im je bilo uskraćeno pre toga u decembru 2019. godine, bila je politička odluka i poruka poslata u kontekstu brojnih geopolitičkih pomeranja“, ponovila je Joksimović.

Ona je kazala da je Srbija spremno dočekala početak nemačkog predsedavanja Unijom, podnošenjem revidiranih akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i „prihvatanjem da učestvuje u elementima nove metodologije“.

Joksimović je dodala da će nova vlada Srbije koja će uskoro biti formirana biti dodatno posvećena evropskim integracijama i dinamičnijem pristupu reformama.

„Tokom nemačkog predsedavanja očekujem da početkom oktobra dobijemo sveobuhvatan i realno koncipiran Izveštaj o napretku i da do kraja godine budu otvorena neka od dostavljenih pregovaračkih poglavlja. Očekujem i da ćemo sa našim evropskim partnerima definisati ‘mapu puta’ za primenu nove metodologije“, navela je Joksimović.

Međuvladina konferencija EU i Srbije nije održana u junu, što je bio prvi put od početka pregovora Srbije i Unije da u prvoj polovini godine nije otvoreno nijedno poglavlje. Srbija je poslednje poglavlje otvorila u decembru 2019. godine.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata trebalo bi da bude predstavljen 6. oktobra. Prethodni izveštaj o napretku objavljen je u maju 2019. godine, a ove godine je objavljivanje izveštaja pomereno za jesen zbog pandemije koronavirusa.

U redovnom polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji, u koji je RSE imao uvid u junu, navedeno je da Srbija ozbiljno kasni u ključnim oblastima medju kojima su nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, ali i u domaćim procesima za ratne zločine i borbi protiv organizovanog kriminala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare