Jelena Jerinić Foto:N1

Narodna poslanica Zeleno levog kluba i profesorka Ustavnog prava Jelena Jerinić ocenila je u emisiji Iza vesti da je trenutni sukob na relaciji dve vodeće stranke na vlasti u Srbiji "loše režirana predstava".

„Čini mi se da su u pravosudni zakoni u Skupštini Srbije u trećem planu. S druge strane, čini mi se da je ova vlada od samog početka u krizi, odnosno da Aleksandru Vučiću odgovara da ministre drži u neizvesnosti, a i sve nas zajedno sa njima. On je i ograničio mandat vlade, i svaki put je taj mandat sve kraći. Čini mi se da je ovo (sukob SNS i SPS) jedna krajnje loša predstava, pre svega sa Vučićeve strane“, rekla je Jerinić.

Dodaje da smo „danas imali seriju zaklanjanja na vernost Aleksandru Vučiću“, da su to radili članovi SNS-a, ali i da je SPS „pokušao da se opravda“.

Govoreći o izborima, smatra da će se oni održati ukoliko to bude odgovaralo Srpskoj naprednoj stranci.

„Čini mi se da to nije realno. Najavljuju se izbori za svaki mesec. Ima više razloga zbog toga, a često se ta obećanja i najave ne ispune“, podsetila je gošća N1.

Ocenjuje da je logičnije da se izbori održe naredne godine, kada slede izbori za pokrajinski parlament i gradske izbore u Beogradu.

„Ako Vučić kaže Ani Brnabić da da ostavku, ona će dati ostavku. Što se nas tiče, mi smo spremni za izbore. Postoje brojni razlozi zašto brojni ministri treba da daju ostavku, ali ja ne mislim da su to razlozi kojima se rukovodi Srpska napredna stranka kada odlučuje da li će ići na izbore. Mislim da je to prevashodno rejting“, istakla Jerinić.

Komentarišući nemačko-francuski predlog sporazuma sa Kosovom, ona je navela da „bez dogovora o suštinskoj autonomiji Srba na Kosovu ne treba da uopšte dolazi do potpisivanja bilo kakvog narednog sporazuma“.

„Trenutno je taj okvir Zajednica srpskih opština koja je već predviđena Briselskim sporazumom… U tom smislu, ukoliko bismo išli na neku vrstu konsultacija, mi bismo želeli da prevashodno razgovaramo o tome. O Zajednici srpskih opština i kako ona može da ostvari suštinsku autonomiju“, objasnila je Jerinić.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Čemu služi priča o novim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare