Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će na sutrašnjoj skupštini te stranke biti predstavljen „Proglas o srpskom pitanju u 21. veku“.

To je predlog Narodne stranke za okupljanje oko državne politike po kojim glavnim načelima Srbija trebalo da se u dužem periodu postojano upravlja kako bi se svrstala u red razvijenih evropskih država“, rekao je Jeremić u intervjuu za današnju Politiku.

On je naveo da je u proglasu posebna pažnja posvećena predlozima u vezi sa državnim uređenjem, uspostavljanjem demokratije i vladavine prava, spoljnom i bezbednosnom politikom, prosvetom i kulturom, nacionalnom ekonomijom i demografijom.

Upitan da li je na predstojećim izborima moguć nastup u jednoj patriotskoj koloni u kojoj bi bila i Narodna stranka, Jeremić je rekao da bi sve drugo bilo izuzetno teško objasniti biračima, jer je svima jasno da bi takva koalicija imala daleko najveći izborni potencijal, i to na duže staze.

„Ovi izbori nisu nadmetanje za stranačke resurse ili šansa za napredovanje u karijeri – u opoziciji ili vlasti – već poslednja prilika da se zaustavi srljanje ka nepopravljivoj šteti za državne i nacionalne interese, pogotovo kada je reč o Kosovu i Metohiji. Ako su u prošlosti postojale izvesne nedoumice na tom delu političkog spektra, to objektivno više nije slučaj“, rekao je Jeremić.

On je dodao da bi jedini zadovoljavajući rezultat na izborima bio onaj koji bi kao posledicu imao odbacivanje „francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije“, nedvosmislenu obustavu svih radnji vezanih za eksploataciju litijuma, „izmeštanje iz kvazikolonijalnog statusa koji nam se nameće spolja, kao i oslobađanje od kulta jednoumlja u velikom delu javnog prostora i upravljanju državom“.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je najvažnije da se po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN postigne što šire jedinstvo, koje bi bilo institucionalizovano obavezujućim odlukama Skupštine Srbije.

„Jedan od najvažnijih elemenata te odluke mora biti da je članstvo tzv. ’Kosova’ u UN za Srbiju neprihvatljivo, o čemu bi pisanim putem trebalo obavestiti stalne članice Saveta bezbednosti UN, pre svega one koje su nas do sada podržavale po ovom pitanju, dakle Rusiju i Kinu“, rekao je Jeremić.

PROČITAJTE JOŠ

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženija etnička grupa u Evropi zapadno od ukrajinskog fronta, i da je neophodno je pristupiti ponovnom uspostavljanju institucija Srbije na teritoriji pokrajine koje su rasformirane „Briselskim sporazumom“ i kasnijim sporazumima.

„Za početak, to je civilna zaštita, zatim organi pravosuđa, i na kraju policija. Sve je to potrebno ispratiti agilnijim i bolje osmišljenim diplomatskim angažovanjem, u smislu obezbeđivanja snažnije podrške u delu sveta koji ima razumevanja za našu poziciju, ali i kod onih koji su joj suprotstavljeni, u cilju ublažavanja njihovog neizbežnog inicijalnog negodovanja“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je naveo da bi Srbija trebalo da zadrži vojnu neutralnost i uzdržanost prema bilo kojim vojnim intervencijama ili sankcijama, osim onih koje su odobrene u Savetu bezbednosti UN.

„Kada je reč o Evropi, Srbija bi trebalo da zatraži razdvajanje političkih i ekonomskih integracija, sa ciljem da što pre postigne standarde razvijenih evropskih država i postane deo Evropskog ekonomskog prostora (EEP). Članstvo u EU je objektivno nedostižno u doglednoj budućnosti, imajući u vidu nedostatak političke volje za dalje širenje EU, kao i uslovljavanje nekih njenih članica u vezi sa Kosovom i Metohijom, koje je za Srbiju potpuno neprihvatljivo“, rekao je.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da se svet nalazi „u dubokoj geopolitičkoj recesiji kojoj se ne nazire kraj“.

„Dvadeset prvi vek neće biti manje izazovan nego prethodni, i ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo da će u njemu svi uspeti da sačuvaju kontinuitet nezavisne države. Imamo generacijsku odgovornost da uprkos svim političkim razlikama postignemo konsenzus o egzistencijalnim državnim i nacionalnim pitanjima. U suprotnom, završićemo na smetlištu istorije, gde nas neće razvrstavati na one koje su svojevremeno bili vlast ili opozicija“, kazao je Jeremić.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare