Vuk Jeremić emisija Utisak nedelje
Vuk Jeremić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da bi odluka predsednika države Aleksandra Vučića da uvede sankcije Rusiji odložila ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), navodeći da bi takav potez Vučiću dao novi izgovor za "snaženje autokratskih stega za šta bi, u tom slučaju, dobio aplauze u zapadnim prestonicama", saopštila je danas Narodna stranka.

„Uvodjenje sankcija Rusiji je veoma nepopularno medju gradjanima Srbije, i ukoliko se Vučić za to odluči, posegnuo bi za još žešćim stezanjem društva, medija, naroda i opozicije. U Berlinu i Parizu bi rekao da to mora da radi da bi politika sankcija opstala, a oni bi mu rekli ‘bravo, majstore’. Tada bi priča o izgradnji društva zasnovanog na evropskim vrednostima bez čega je pristupanje nezamislivo, postala fusnota“, rekao je Jeremić.

Pročitajte još...

On je dodao da Srbijom danas vlada „kriminalizovana diktatura“ koja još uvek nije uvela sankcije Rusiji a da bi, ako budu uvedene sankcije, vladala „kriminalizovana diktatura koja je uvela sankcije“.

„U oba slučaja na vlasti je kriminalizovana diktatura. Misija Narodne stranke je da smenimo kriminalizovanu diktaturu, i da posle toga Srbija bude uredjena kao moderna evropska država“, rekao je Jeremić za televiziju Insajder.

Kako je naveo, Narodna stranka se zalaže da se o sankcijama protiv Rusije otvoreno raspravlja u Skupštini Srbije navodeći da će Narodna stranka po tom pitanju zauzeti konačan stav tek nakon što vlast otvoreno saopšti koje bi bile posledice njihovog neuvodjenja.

Predsednik Narodne stranke je ocenio da je Srbija „na ivici pucanja velikog ekonomskog mehura“, pre svega gradjevinskog, što ocenjuje da bi moglo da se dogodi vrlo brzo, bez obzira na dogadjaje u svetu.

„Ako gradjevinski balon pukne, bićemo u situaciji goroj od one 2008. godine, kada je izbila velika ekonomska kriza. U tom trenutku spoljnopolitička orijentacija Srbije neće igrati presudnu ulogu“, rekao je Jeremić.

Upitan da li je spreman da razgovara sa predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Djilasom, Jeremić je rekao da to apsolutno ne zanima gradjane i da Narodna stranka „više neće učestvovati u sludjivanju naroda“, uključujući i, kako navodi, jalovo prepucavanje pred kamerama o tome ko će s kim da sedne.

„Gradjani žele da čuju kako može da im se pomogne i olakša kada nema šećera i kada struja poskupljuje i da li neko ima ideju kako da pokrene ekonomiju različitu od onoga što slušamo u svakodnevnim višesatnim obraćanjima Aleksandra Vučića. Ako struja dodatno poskupi, polovina domaćih preduzetnika će imati negativni saldo poslovanja“, rekao je Jeremić.

On je naveo da se Narodna stranka zalaže za ukidanje akcize na struju i da socijalno najugroženije kategorije stanovništva dobiju „subvencije od 50 odsto za plaćanje struje“, kao i da domaći privrednici dobiju subvencije umesto stranaca i da se u parlamentu usvoji zakon o zabrani iskopavanja litijuma.

„Smatramo da bi što pre trebalo konstituisati Skupštinu Srbije i Skupštinu Beograda kako bi se problemi rešavali u institucijama. Za Narodnu stranku nema nikakvog šurovanja sa Vučićem – ni u skupštini, ni na kanabeu, ni iza zatvorenih vrata niti bilo gde“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare