Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Srpskoj naprednoj stranci uveliko se pripremaju za unutarstranačke izbore na nivou opštinskih odbora, nakon čega bi mogo da usledi i izborni kongres naprednjaka. Sve je manje izvesno da će izbori za novu vlast u Beogradu biti održani u martu, kako je najavljivano, a kao potencijalni datum sada se pominje 14. maj. Međutim, nezvanično se može čuti da su na jesen mogući i opšti izbori, odnosno republički i lokalni.

Vanredni beogradski izbori, koje je najavljivao i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, trenutno nisu u prvom planu. U redovima SNS pripremaju se untarstranačke izbore.

Izvor “Nove” navodi da će opštinski odbori širom Srbije dobiti novo rukovodstvo, možda već do kraja ove godine, a sve koordinira Branislav Nedimović, visoki funkcioner SNS i bivši ministar.

“To su pripreme za izbornu skupštinu u SNS. Iz redova opštinskih odbora biraju se delegati”, kaže sagovornik našeg lista.

Sa druge strane, sve je manje verovatno da će u martu biti održani vanredni beogradski izbori. Podsećamo, to je bio termin koji se pominjao prilikom razgovora Aleksandra Vučića i lidera SSP Dragana Đilasa.

Da je spreman na ponavljanje izbora u glavnom gradu, Vučić je rekao u nekoliko navrata. On je naveo da će oni biti održani kada opozicija to bude želela.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Raspisaću nove izbore za Beograd kad opozicija poželi. Ali trebalo bi da razmisle, jer će izgubiti ubedljivije“, poručio je lider SNS u maju ove godine.

U poslednjih nekoliko meseci o izlasku Beograđana na birališta gotovo niko da i ne govori, ne računajući Dragana Đilasa, predsednika SSP, koji je i pokrenuo ovu temu.

Međutim, u političkim krugovima se spekuliše da je moguće održavanje i opštih izbora, odnosno republičkih (parlamentarnih) i lokalnih, koji bi svakako morali da se održe 2024. godine. Priča se da bi oni mogli da budu zakazani i na jesen, te da bi se istovremeno održali i vanredni izbori za grad Beograd.

Stranka slobode i pravde konferencija
Dragan Đilas, konferencija za novinare Stranka slobode i pravde Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Da veruje da bi moglo da dođe do izbora na svim nivoima tokom sledeće godine izjavio je lider SSP Dragan Đilas. On je gostujući na Insajder televiziji rekao i da je moguć dogovor opozicije o nenapadanju.

„Suštinski je da nema međusobnog napadanja unutar opozicije i da se dogovorimo oko nekih stvari oko kojih možemo“, rekao je Đilas.

Ovakav razvoj događaja nije isključen imajući u vidu da je Aleksandar Vučić i pre nego što je formirana treća po redu Vlada Ane Brnabić oročio njen mandat. On je izjavio da će ona trajati najduže do zime 2024.

BONUS VIDEO Spremaju li se stranke za beogradske izbore