Novica Tončev Foto:TANJUG / TANJA VALIC

Novica Tončev, ministar zadužen za razvoj siromašnih opština, 2010. godine tajno je osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije – iako je to bio dužan da uradi po zakonu, pokazuju dokumenta iz projekta “Pandorini papiri”, objavio je istraživački portal KRIK.

To pokazuju dokumenta iz projekta „Pandorini papiri”. Ova kompanija otkriva veze ministra i uticajnog biznismena iz Singapura Darka Tamindžića. Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik.

Pročitajte još...

Firmu „Service for Efficient Energy” osnovao je na Britanskim Devičanskim Ostrvima, državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivaju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven.

Koliko je Tončevu bilo važno da ovu firmu drži u tajnosti, govori i to da je nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu kao funkcioner bio dužan da to uradi.

Povodom ove informacije, novinari KRIK-a su kontaktirali Tončeva, koji je najpre negirao da ima veze sa pomenutom firmom.

Tvrdio je, da je moguće da je njegov potpis na dokumentima ofšor kompanije falsifikovan.

„Ovo nije moj potpis. Možda je falsifikovan ili bilo šta, nema veze sa mnom. Nikad nisam imao tu firmu. Niti sam jedan dinar odneo ili doneo sa BVI-a (Britanskih Devičanskih Ostrva). Ja ne znam, da me pitaš, gde su Devičanska Ostrva. Ja se smejem kad čujem Siniša Mali“, rekao je Tončev .

Posle nekoliko dana, međutim, Tončev je novinarima KRIK-a rekao da se setio da je bio vlasnik kompanije „Service for Efficient Energy“. Kako je objasnio, planirao je da sa ovom firmom pokrene biznis, ali se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao.

„Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji. Video sam da to mogu i preko ‘Tončev gradnje’, prešao sam na ‘Tončev gradnju’ i dao sam nalog advokatima – to (ofšor firmu) su zatvorili za 2-3 godine. Firma nije radila“, rekao je Tončev.

Kaže da firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije baš zbog toga što nije imala poslove.

„Ja kad krene da radi firma, onda prijavljujem, dok ne radi – ne prijavljujem“, rekao je Tončev.

Tončev je objasnio novinarima KRIK-a da je kompaniju osnovao po savetu biznismena Tamindžića, a on mu je obezbedio ljude koji su mu pomogli da je osnuje.

„S Darkom Tamindžićem sam odavno prijatelj. Čovek je radio elektrane, ja sam ga pitao – ‘Hoću i ja da radim’. Nikad nisam bio u Švajcarskoj. Darko mi je registrovao firmu, našao advokata. On mi kaže: ‘Novice, dao si mi pasoš, Srećko je potpisao da si to ti, (otvorili smo) račun i otvorili smo firmu’“, kaže Tončev.

Na pitanje novinarke da li “hoće da kaže da je zaboravio da je imao tu firmu” i da li je moguće da “ničega nije mogao da se seti”, Tončev je odgovorio da je to bilo “pre desetak godina”.

“Ti si još mlada, pre petnaest godina kad si se igrala s igračke. Sigurno ne bi mogla da se setiš da si od neke drugarice uzela tu i tu igračku. Otvorio sam ofšor kompaniju i da sam bilo šta radio ja bih se setio. Ovde nisam ništa radio, nisam ni mogao da se setim”, zaključio je Tončev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar