Foto: Nova

Pravnik Saša Janković izjavio je da posle uvođenja sankcija SAD šefu BIA Aleksandru Vulinu, on sigurno neće biti smenjen, ali da će možda "da napreduje", jer svaki premeštaj na drugu funkciju može da bude predstavljen kao napredak.

Janković je u „Novom danu“ N1 rekao da bi na primer Vulin mogao da bude postavljen za koordinatora službi bezbednosti, što je malo drugačija uloga, ili za nekog ambasadora.

„Nisam siguran da će i to da se desi. Istorija pokazuje da Aleksandar Vučić štiti svoje saradnike da bi učvrstio odnos lojalnosti između njih. Ali sada SAD šalju ozbiljne signale koje nisu nikada slale od početka vlasti Aleksandra Vučića“, rekao je pravnik i bivši zaštitnik građana za N1.

U pitanju je, kako dodaje, signal da je u Vašingtonu nekim ljudima nestalo strpljenja i da postoji nula tolerancije na okretanje od evropskih integracija i okretanje ka „drugoj strani“.

Povodom naslova u štampi da je u pitanju „Čovek zbog kojeg crveni Srbija“, kao i „Crveni katon za Vulina, a žiti za…“, Janković kaže da to jeste tako.

Ovo nije pitanje Aleksandra Vulina, već pitanje kakvim društvom nas na Zapadu vide, ocenjuje.

„Pravo vlasti je da vodi politiku kakvu treba da vodi, ali posledice te politike se ne mogu izbeći. Ako se okrenemo od Zapada, a i to je moguće, to znači da nije trebalo zadnjih 20 godina da nam EU pravi škole, bolnice, mostove…Da nam pomaže u svemu“, rekao je Janković.

Povodom izjave Igor Bandovića da su Vulin i Gašić tu da bi zataškavali afere vlasti i da istraga neće nigde dovesti, Janković navodi da nažalost ne veruje u institicije.

Kaže i da je kada je Gašić bio ministar odbrane, a on zaštitnik građana i kada je sprovodio istragu o napadu na Paradi ponosa, za Gašića bilo tačno da je pokušavao da spreči otkrivanje pune istine.

On je rekao i da bi trebalo da se zapitamo i dokle i da li ćemo da se čudimo ili smejemo Vulinu, dok druga strana, u koju je svrstao i sebe, 12 godina trpi poraze „od tih takvih“.

„Moramo drugačije sagledati situaciju. Ti ljudi upravljaju našim društvom“, rekao je Janković i zaključio:

„Najveći izazov naše unutrašnje bezbednosti nije terorizam, već podela građana na članove SNS i one koji to nisu. Najveći izazov u unutrašnjoj bezbednosti je konflikt vladajuće stranke sa građanima Srbije i najveći unutrašnji izazov je fuzija kriminala, tajnih službi, države i politike“.

BONUS VIDEO: Vlast u Srbiji ignoriše američke sankcije Vulinu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar