Foto: Zoran Lončarević

Za Srbiju potpuno nepotrebnim i neumesnim svrstavanjem uz jednog kandidata na predsedničkim izborima u SAD, koji je pri tom i izgubio, Aleksandar Vučić je prepunio čašu i Srbiju ponovo gurnuo na pogrešnu stranu istorije, a posledice će ovoga puta biti neuporedivo teže, ocenio je u autorskom tekstu za Danas bivši Zaštitnik građana Saša Janković.

Sada je već javna informacija da se radi na izmenama Dejtonskog sporazuma kojima bi oba entiteta, dakle i Republika Srpska, u najmanju ruku izgubili status „država u državi“, a Amerika i EU sada će insistirati i na, bez daljeg odlaganja, sveoubuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, upozorio je Janković.

On je ocenio i da su „već vidljivi obrisi nove američke politike“ prema Zapadnom Balkanu, i da Srbiju i njen uticaj na okru`žnje tretiraju kao problem.

„I to problem koji više neće tolerisati ni u Bosni ni na Kosovu, ni bilo gde u regionu“, naglasio je Janković.

On je naveo i da SAD i EU „naravno znaju“ da su i bosanska i kosovska operacije visokog rizika, a smatra da neće napraviti grešku da ih sprovedu, a da prethodno ne oslabe one koji, u strahu od gubitka svoje ucenjivačke moći, mogu da ih sabotiraju tako što će po regionu zapaliti vatre.

Mišljenja je da je „preventivni mehanizam“ već pokrenut i da će se uskoro pojaviti prve napukline u „prepariranoj medijskoj slici koju je Vučić o sebi stvorio u Srbiji“.

„Pukotine su krenule i u stranci, gde Stefanović radi ono što su Nikolić i Vučić pred odvajanje svojevremeno radili u Radikalnoj (stranci)“, ocenio je Janković u autorskom tekstu za list Danas. Problem vidi u tome što, kako navodi, onaj ko bude razvlašćivao Vučića neće do kraja moći da napravi razliku između njegovog režima i Srbije. „Srbija će pod svetskim medijskim reflektorima ponovo biti prikazana kao izvor problema, sa narodom koji je drugi put u kratkom periodu dozvolio da ga potčini destruktivni autokrata.

Još se nismo oporavili od o`žiljaka koje nam je ostavio Milošević, a dobićemo nove“, upozorava Janković.

Prema njegovom mišljenju, jedini put do zaštite i ostvarenja nacionalnih interesa Srbija „mora naći u trojstvu univerzalnih ljudskih i građanskih vrednosti, pozitivnog identiteta ove nacije i zapadne političke kulture“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare