Vladeta Janković Foto: N1

Profesor i narodni poslanik Vladeta Janković rekao je u emisiji Iza vesti, govoreći o današnjoj sednici Skupštine o KiM, da je njegov utisak da su "u celoj toj gužvi, nadvikivanju, ustajanju, socijalisti bili upadljivo tihi". "Nisu pljeskali, nisu ustali kad je Vučić bio pozdravljen, oni su sedeli, bili tihi i sve vreme su bili najdiskretniji, meni to nešto govori", rekao je on.

Prema njegovim rečima, „devedesetih ipak nije bio ovako otrovne atmosfere“.

„Ima razlike. Smešno je reći da je pod Miloševićem bilo uljudnosti u međusobnom ophođenju. Ovo sad, to je takav elektricitet u Skupštini, loše je vođena, to je problem. Došlo je do fizičkog kontakta. Ja sam pre možda mesec dana govorio u Skupštini i baš sam se obratio Orliću, rekao sam mu krajnje dobronamerno da ne vodi sednice dobro, da provocira, da onemogućava ljude da govore i da ih izaziva i da će pre ili posle izazvati težak incident i to se dogodilo danas. Bilo je užasnih psovki, pretnji, uletelo je obezbeđenje, bilo je krajnje neprijatno i to se nastavilo“, kaže on za N1.

Dodaje da je vrlo karakteristično što zasedanje nije prekinuto.

„Normalno bi bilo da se prekine zasedanje, zakaže pauza, da se svi raziđu, da se uspostavi red, da se ohlade glave. Ali nipošto nisu smeli da pristanu da Vučić bude prekinut. Nipošto nije hteo da prekine, jer bi to bilo prizanje poraza, to je bilo pitanje ko će prvi da ućuti, na kraju se neki kakav takav red uspostavio. Manje je njima važno da kazne, važno je da te prekinu, da ne daju da govoriš“, kaže Janković.

Ističe da nije stekao utisak da je dogovoreno.

„Moj utisak, koji nije mnogo njih zapazilo i podelilo sa mnom, činjenica da u celoj toj gužvi, nadvikivanju, ustajanju, socijalisti su bili upadljivo tihi, nisu pljeskali, nisu ustali kad je Vučić bio pozdravljen, oni su sedeli, bili tihi i sve vreme su bili najdiskretniji, meni to nešto govori. Da se ne zalećem, ali da postoji izvesno kolebanje u tom vladajućem taboru, oko plana, sasvim sigurno, oko toga se sve okreće“, kaže.

Oko Ahtisarijevog plana su 2007. godine bile konsultacije, na kojima su bile sve stranke i tu je odlučeno da Boris Tadić treba da predstavlja državu i da se odbaci taj plan.

„Tada je formirana platforma, to Vučiću na pamet ne pada da se sa nekim konsultuje, on se zakleo na Ustav, o Ustavu je ceo dan govorio, a krši ga. Tada je bio i Toma Nikolić, neposredni šef Vučićev, Vučić je dizao ruku, a danas je rekao ‘oni koji su…’“, kaže.

Mišljenja je da „priča nije završena“.

„Ovo je prvi čin, sledi čin koji će biti možda za tri meseca, možda za šest, pošto se slomi Kurti. Kurti je grana za koju se pridržava Vučić, Amerikanci će njega da sklone, čin sklone Kurtija, biće formirana kakva takva ZSO, to je trenutak istine, onda treba da se ode u Skupštinu i onda ćemo da razgovaramo“, kaže.

O ovoj sednici kaže da će se „razići bez ičega“.

Opširnije pročitajte na sajtu N1. 

BONUS VIDEO: Vučić optužio opoziciju da su kriminalci

Komentari

Svi komentari (0)