Foto: N1; Dušan Janjić

Odlazeći kongresmen Eliot Engel okupio je ljude koji misle isto kao i on i koji smatraju da je potrebno međusobno priznanje i razmena ambasadora između Srbije i Kosova, izjavio je danas direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, ističući da je teško da će izabrani predsednik Džo Bajden slediti te preporuke.

Janjić je na TV Prva, komentarišući jučerašnji sastanak Odbora za spoljne poslove predstaničkog doma Kongresa, podsetio na ono što je Bajden rekao 2016. godine da se Amerika i Srbija ne slažu oko priznavanja nezavisnosti Kosova, ali da će to biti stavljeno sa strane i u tom smislu naveo da mu deluje da se SAD približava stavu EU o dve Nemačke.

Janjić je uveren da će tražiti da Srbija prizna postojanje Kosova kao funkcionalnog entiteta i ocenjuje da se to već dogodilo sa Vašingtonskim sporazumom.

„Tu neće biti novina i nema razloga da Bajden odustane od dobrih stvari koje su Grenel i Tramp uradili. Radikalnih novina nema, osim insistiranja na vladavini prava, punoj demokratiji i zajedničkoj borbi protiv korupcije“, rekao je Janjić.

On dodaje da će nova američka administracija biti upornija u traženju odgovornih za ubistvo braće Bitići, kao i da će doći na red i paljenje američke ambasade u Beogradu, ali naglašava da ni to nisu novine.

Janjić kaže da su učesnici sastanka osudili odbijanje EU da otvara nova poglavlja sa Srbijom i ističe da je to urađeno sa tezom da na taj način „guraju“ Srbiju ka Rusiji.

Uveren je i da će biti usvojen predlog da SAD imenuje jednog predstavnika koji će sa Miroslavom Lajčakom biti direktno uključen u razgovor Beograda i Prištine.

„Sigurno je da će insistirati i da lista pitanja na kojoj se nalazi i položaj SPC, sloboda kretanja i pravo zvaničnika Srbije da odlaze na Kosovo da bude usvojena“, naveo je Janjić.

Učesnici sastanka insistiraju na tešnjoj saradnji EU, NATO i Amerike, kazao je Janjić.

Ono što ga je začudilo, a što je rečeno na sastanku, jeste da preti direktna secesija BiH, pa da treba vojsku prebaciti u Brčko.

Ipak, ističe da je stara praksa Amerike da kada imaju problem sa Miloradom Dodikom prete im odvajanjem Brčkog jer je taj deo BiH pod upravom međunarodne zajednic.

Upitan da li se može Republika Srpska primorati da pristane na jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, Janjić kaže da su ustavne promene u BiH potrebne, ali da Serverovo viđenje, koje već jednom nije prošlo, BiH kao građanske države nije moguće.

Kada je reč o Miloradu Dodiku, Janjić kaže da je on i poimence prozvan i navodi da se traži od EU da mu uvede sankcije, što je Unija već i pripremila i to paket sankcija zbog korupcije, podsticanja etnonacionalizma i secesije.

„Tu je možda neko pročitao i pretnje Vučiću oko toga, što ja nisam video. Na sastanku se govorilo da sa Vučićem treba otvoreno razgovarati i utvrditi neku mapu puta kada Srbija potpuno prelazi na demokratiju“, kaže Janjić.

Upitan za komentare Medlin Olbrajt da se u Srbiji ne slažu svi sa potezima Aleksandra Vučića, Janjić navodi da i sam Vučić kaže da se sa njim ne slažu svi ni u Vladi, Kriznom štabu, što ne bi bilo ni dobro i dodaje da on ipak ima većinsku kontrolu.

Na sastanku, smatra Janjić nije zatraženo da se podstaknu političari u Srbiji koji podržavaju BiH koja nije isključivo vezana za predstavljanje nacija i dodaje da imaju iskustva sa Srbijom po tom pitanju.

Ističe, da se predlaže ekonomska saradnja i jačanje te saradnje i uticaja sa ciljem da se odgurne Rusija i Kina od Srbije.

Takođe, Janjić kaže i da Amerika smatra da ko god dođe na vlast u Beogradu da može da disciplinuje ljude u Republici Srpskoj i dodaje da to pragmatični političari neće učiniti.

Kada je reč o američoj perspektivi Rusije i Kine i njihovog uticaja na Srbiju, Janjić kaže da ih vide isključivo kao remetilačke faktore mada, dodaje, ima puno znakova da Bajden, a i Putin i njegov naslednik Šojgu, puno rade na pripremanju jednog zajedničkog nastupa prema Kini.

Upitan da li Srbija može i dalje da bude okrenuta u saradnji Rusiji i Kini, Janjić kaže da Rusiju možete mrzeti, ali kada duva košava morate da je volite.

„Rusija je glavni snabdevač gasom i naftom, ona nije tu samo zbog političkog uticaja, ima i toga, ali nije sve destrukcija“, dodaje.

Ističe i da Amerikanci računaju na razgovore sa Rusijom i Kinom u Generalnoj skupštini UN po pitanju Kosova i to u smislu da te dve zemlje ne koriste pravo veta.

Kako kaže, Amerikanci su posebno uznemireni zbog toga što će biti predstavnika vojske Rusije u Ministarstvu odbrane Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram