Avdullah Hoti
Avdulah Hoti Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kosovska Vlada usvojila je listu akcija usmerenih na sprovođenje vašingtonskog sporazuma, koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Kosova i Srbije. Sve su deo plana od 16 tačaka, (dokumenta) u čiji posed je došla Koha, a koji se bavi pitanjima – od Gazivoda do odnosa sa Izraelom.

„Sada se očekuje od odeljenja koja su pod vašom odgovornošću da preduzmu sve neophodne mere za sprovođenje ovih aktivnosti ili radnji navedenih u ovom dokumentu. Postoje neke aktivnosti u kojima odgovornost pada na više institucija, a u svrhu olakšavanja koordinacije i sprovođenja ovih aktivnosti, posvećenost i usredsređena pažnja zahtevaju se i sa političkog nivoa“, rekao je potpredsednik vlade Driton Seljmanaj.

U prvim tačkama navedene su akcije vezane za izgradnju autoputeva i železnica koje povezuju dve države.

Predviđeno je da se projekti realizuju uglavnom putem zajmova, izveštava Koha.

U petoj tački, preuzeta je obaveza prema kojoj će Kosovo učestvovati u aktivnostima mini Šengena, uključujući sledeći sastanak lidera. Sedma tačka bavi se najosetljivijim pitanjem sporazuma, kojem se Kosovo masovno protivi. Odnosi se na jezero Gazivode.

„Kancelarija premijera i Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine pružaju neophodnu saradnju američkom Ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za studiju izvodljivosti, fokusirajući se na: Utvrđivanje postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda, istraživanje mogućnosti, ukoliko postoje, za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciju vodosnabdevanja, omogućavanje upotrebe u druge svrhe (npr. navodnjavanje, pijaća voda), obezbeđivanje toga da svaka preporuka ili predlog u studiji (izvodljivosti) ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode“, navodi se u planu od 16 tačaka.

Plan odobren u ponedeljak otkriva da Vašingtonski sporazum predviđa i izmenu Zakona o verskim slobodama, kako bi se sprovela posvećenost premijera Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske crkve.

Predviđeno je preduzimanje akcija s obzirom na primenu jednogodišnjeg moratorijuma koji zaustavlja nastojanje za članstvo Kosova u međunarodne organizacije.

„MIP izdaje instrukciju za sve institucije, gde je potrebno da se povuku sve prijave, te u kojoj se navodi da se u periodu od jedne godine Kosovo neće prijavljivati u međunarodne organizacije“, dalje se navodi u ovom planu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar