Ivica Dačić Foto: TANJUG/RADE PRELIC

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija ne bi trebalo da se plaši dolaska Džozefa Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država, kao i da neće biti povratka u devedesete godine, ali da se može očekivati da će demokrate tražiti priznanje Kosova.

Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS, veruje da i Bajden, kao i mnogi političari, pokazuje dva lica — jedno dok je u opoziciji i drugo kad dođe na vlast.

„Bajden je kao potpredsednik SAD bio dva puta u zvaničnoj poseti Srbiji i oba puta sam se sreo s njim. I kao predsednik Vlade u Vašingtonu, i na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, na koju sam išao sa predsednikom Vučićem. Svi ti razgovori bili su potpuno drugačiji od onih koje je Bajden vodio tokom devedesetih. Tako da mislim da treba da se fokusiramo na građenje novih odnosa i novih relacija sa ljudima koji će se baviti i evropskim poslovima, odnosno, dijalogom sa Prištinom“, kazao je Dačić

Predsednik SPS ocenjuje da je najveći probem Bajdenove američke administracije, odnosno demokrata, to što oni smatraju da je pitanje Kosova rešeno.

„Oni ne favorizuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine nego jednostavno traže implementaciju odluke o proglašenju Kosova. U tom smislu, ta administracija nam verovatno ne bi bila naklonjenija od Trampove koja nema opterećenje da je učestvovala u projektu stvaranja nezavisnog Kosova. I zato je Trampova administracija bila otvorenija za kompromis. Međutim, situacija se menja i realna međunarodna politička scena se promenila. Kosovo nema više tako jake pozicije kao što je imalo, ono nema većinu, ne može nigde da postane član“, naglasio je lider SPS i bivši ministar spoljnih poslova.

On je takođe dodao da Priština očekuje da se dolaskom Bajdena može uticati da Srbije prizna Kosovo, ali tvrdi da to nije moguće.

„Nije lako pritisnuti Srbiju da prizna Kosovo i da zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine. Ako neko očekuje da će neko sada da bombarduje Srbiju ili da uvodi Srbiji sankcije da bi se pomoglo Kosovu, mislim da taj ne živi život u 2020. godini, nego da živi u prošlosti“, ocenio je Dačić.

(Izvor: Sputnjik)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar