Dušan Janjić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Direkor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuje da Miroslav Lajčak u Beogradu ponovi poruke, koje je preneo i u Prištini, a to je obaveza ispunjavanja postignutih sporazuma. On ističe da evropski izaslanik ponavlja opšta mesta i dolazi na završen posao, napominjući da je posao oko ZSO na Kosovu završila američka ambasada.

Upitan kada bi se mogao očekivati konstruktivan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Janjić podseća da je prvi optimistični rok već prošao, a da bi naredni datum mogao da bude kraj februara.

„Kada planirate predviđate neku situaciju. Očigledno su loše predvideli kako će trajati taj proces pridobijanja javnosti za nastavak dijaloga u procesu normalizacije. Deluje realno kraj februara, a moguće je da bude i mart, kazao je Janjić u Danu uživo.

Kurti je izneo svojih šest uslova za formiranje ZSO, a Janjić kaže da su dva do tri ta uslova potpuno nerealna.

Govoreći o porukama koje Lajčak donosi srpskom predsedniku, gost Dana uživo kaže da će se u Beogradu čuti isto što i u Prištini, a to je da postoji obaveza izvršavanja sporazuma.

Lajčak ponavlja opšta mesta i dolazi na završen posao. Posao i na Kosovu je završila američka ambasada, rekao je Janjić, podsećajući na debatu koju je organizovala američka ambasada u Prištini, a čija tema je bilo formiranje ZSO.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Šta dalje oko Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar