dušan janjić
Foto: print screen Među nama

Vlada Kosova je pre četiri godine donela odluku o osnivanju kancelarije za za pružanje pomoći građanima Preševske doline, o tome šta to znači i da li je u pitanju pretnja po suverenitet Srbije, u emisiji "Probudi se" govorio je direktor foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Govoreći o otvaranju Kancelarije za pružanje pomoći građanima Preševske doline Janjić je objasnio da ona ne može biti otvorena ukolio se sa tim ne složi Vlada Srbije.

„Mislim da je to povezano sa dijalogom o položaju manjinskih zajednica koji se trenutno vodi u Briselu. Tako da očigledno Hoti ovim želi da ojača svoju poziciju“, kaže Janjić.

Objašnjava da je u pitanju stara ideja koja datira još od 1990. godine kad je na Ohridu održano prvo savetovanje svih političkih i drugih uruženja Albanaca sa teritorije bivše Juogoslavnije, nakon čega su se pojavile prve političke stranke Albanaca.

Povezane vesti:

Napominje da je u to vreme Tirana bila glavni centar aktivnosti tih stranaka, koje su na jugu Kosova u doba Slobodana Miloševića postale i deo parlamenta.

Zatim krajem 2003. Srbija usvaja Zakon o nacionalnim manjinama koji omogućava formiranje nacinalnih veća nacinalnih manjina i stavlja taj proces pod kontrolu.

„Od 2003. godine Albanci imaju pravo na nacionalna veća. To je jedna bitna tačka koju naši političari zaboravljaju, zaboravili su i u Briselu – a to je da Srbi na Kosovu treba da imaju ono što i Albanci u Srbiji, a to je nacionalno veće“, objašnjava Janjić.

Kaže da je formiranje „Zajednice srpskih opština“ 2010. godine u pregovorima sa Kosovom stavila kao „najveći srpski dobitak“, na šta je ovo odogovor Prištine.

„Krajnje je vreme da Srbija traži za Srbe ono što imaju Albanci u Srbiji – nacionalno veće kao jednu koordinaciju Srba bez obzira na to da li postoji zajednica opština“, poručuje Janjić.

Objašnjava da su upravo nacionalna veća mesta na kojima se vodi računa o obrazovanju, kulturi, medijima – stvarima koje su skrajnute kad je reč o Srbima na Kosovu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare