Foto: N1

Analitičar Dušan Janjić ocenio je u Novom danu da je za odlaganje dijaloga između Beograda i Prištine kriva Evropska unija, jer radi još po "staroj metodologiji Federike Mogerini". Ističe da je birokratija EU vezana za svoje "šeme", umesto da se posveti trenutnim problemima i situaciji.

„Ima nešto što bi Lajčak prvi trebalo da spomene, a to je nepripemljenost njegovog tima. Oni su ušli u postupak sa istom metodologijom sa kojom je radila Morgenini. Nisu shvatili da se desila epidemija, da se desio zastoj od 20 meseci zbog taksi, snažna intervencija Amerike u ceo proces i da se politička situacija na Kosovu dnevno menja“, smatra Janjić i dodaje da biroktatija u Briselu treba da počne da razmišlja prilagođeno situaciji, a ne o svojim šemama.

Prema njegovim rečima, dosadašnje iskustvo sa pregovorima u Briselu je pokazalo da se postupak nepotrebno razvlači.

„Ovo odlaganje je dobrodošlo. Vreme je da stave manje ambisioznije agende, jer je agenda koju je stavio Lajčak – međusobna potraživanja i imovina i finansija, a Zajednica srpskih opština je još uvek neizvršena obaveza“, kaže on.

Prema njegovim rečima, na osnovu ponašanja pojedinih političara i pisanja medija „Beograd počinje da upada u Miloševićevsku zabludu“, jer ostavlja Evropsku uniju sa strane u ovom procesu.

„Briselski dijalog je broj jedan, to je obaveza koju je Srbija prihvatila u UN na svoj predlog i predlog Ujedinjenih nacija. Američka inicijativa je dobrodošla, donela je neke rezultate, ali ona se u naslovu direktno drži ‘ekonomske normalizacije'“, navodi on i smatra da na osnovu do sada pokazanog „političke elite nisu spremne za rešavanje problema“.

„Postoji neproverena, ali tačna informacija, da je tim za sastav za izradu Statuta napravio 2014. ili 2015. godine Statut, i prosledio ga EU. A onda je – nestao. Znači, prvi korak je njegova izrada“, poručuje on.

Smatra da je zajednica srpskih opština „priča koj je ostavljena po strani“, na koju će se učesnici pergovora vratiti „ako ne prođe priča o ograničenju“.

„Grenel predložio obnovu Generalštaba i izgradnju ‘Trump plaze'“

„Odugovlačenje svima odgovara, i to je prvi znak da oni ne žele Balkan u Evropskoj uniji. Druga stvar je to što oni neće, jer ne mogu svoje dileme da reše. Primer je panika oko Katalonije i Vlade Španije. Treći problem se tiče evroskeptika i onih koji sumnjaju u ostanak Evropske unije, a kriju se iza razgovora o reorganizaciji EU. Oni su protiv ulaska zemalja Balkana u EU“, napominje Janjić.

Govoreći o delu sporazuma koji se odnosi na jezero Gazivode, on navodi da koliko on zna, to nije predložio Grenel, već je on predložio da Sjedinjene Države obnove srušeni Generalštab u Beogradu.

„Ja bih voleo da se obnovi Generalštab po mogućstvu Trampovim parama, i to bi bio direktan čin srpsko-američkog pomirenja“, kazao je Janjić.

„Duboko sam kao građanin i kao patriota povređen ovim što se dešava na severu Kosova, i to zbog onih koji su kačili Putinove slike i zastave, sada kače „Trump bridge“, i „Trump lake“. Da, bila je inicijativa jednog od učesnika za to, ali mislim da je za Srbiju pametnije da prihvati ideju o finansiranju izgradnje „Tramp plaze“, na mestu bombardovanog ministarstva, naravno, sa odgovarajućim obeležjima.

Komentarišući hapšenja visokih oficira OVK, on kaže da je primetno da postoji politički dogovor vođstva Albanaca, da se oni predaju, ali je to pitanje koje je ujedno i podelilo Albance.

„I Albanci su podeljeni. Ako bi im jedna grupa bila protiv hapšenja, druga bi bila za hapšenje“, zaključio je Janjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar