Boško Jakšić, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Boško Jakšić Foto: Newsmax Adria

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić izjavio je za N1 da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon otkazivanja posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, prekršio zavet neutralnosti i stavio se na stranu Rusije.

Jakšić je u emisiji N1 Studio Live ocenio da su tri susedne zemlje učinile uslugu Srbiji, ali da predsednik Vučić to nije kapitalisao.

„Čak obrnuto, prekršio je zavet neutralnosti i stavio se na stranu Rusije, nazivajući te tri zemlje čoporom koji nemo sledi direktive Zapada“, ukazao je Jakšić.

Dodao je i kako misli da kod Vučića postoji određena vrsta straja od ruskog predsednika Vladimira Putina, i da je sada pokazao da nioje spreman da se na bilo koji način udalji dalje od Rusije, što Zapad u ovim trenucima zahteva.

„Mi sami od sebe pravimo jedno izolovano ostrvo“, upozorio je Jakšić i dodao kako predsenik javnosti istovremeno to tumači kao čast jedne suverene nacije da prkosi Istoku i Zapadu. „Mnogo više prema Zapadu, manje prema Istoku.“

Komentarišući informaciju koju je saopštio amasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko da je Srbija sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv ministra Lavrova da njegov srpski kolega Nikola Selaković poseti Moskvu, Jakšić je ocenio da je i to „demonstracija proruskog stava“.

„Ako vi u ovakvim okolnostima prihvatate insistiranje Rusije, jer Lavrov je bio inicijator te ideje, onda se vi deklarište. To je jedna vrsta legitimacije – šta god ovi radili na Zapadu, mi ćemo nastavati blisku saradnju sa Moskvom, to je loša politička poruka“, veruje sagovornik N1.

Podsetio je i da smo tokom jučerašnje konferencije za novinare ministra Lavrova „vrlo otvoreno“ čuli koji su interesi Moskve – da niko neće razrušiti prijazeljstvo sa Srbijom, i podrivanje pozicije Srbije naspram EU.

Jakšić očekuje da ćemo stavove Zapada čuti prilikom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu.

„Gotovo je istorijska raskrsnica Srbije da se opredeli, ne prema nečemu što često slušamo ovde, problem je ovde što je Vučićev motiv za saradnju sa EU uglavnom ekonomsko-finansijske prirode, a pritom se ne pominju vrednosti EU, pažljvo se zaobilaze, a najatraktivniji su deo ponude“, istakao je.

„Bolje hladna zima nego visoka politička cena za gas“

Istakao je i da sigurno postoje pritisci na Beograd koji dolaze i iz Rusije, ali da samo Vučić zna koja je politička cena jeftinog gasa.

„Moram priznati da imam određenu dozu skepse prema toj ceni. Radije bih preživeo zimu u hladnom, nego platio visoku političku cenu tog kompromisa“, poručio je Boško Jakšić.

Bonus video: Boško Jakšić: Ukrajina je samo povod mnogo šireg sukoba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar