Boško Jakšić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Srbija je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom prvom intervjuu za RTS nakon reizbora na ovu funkciju govorio je o pritiscima da naša država donese ovakvu odluku, ali i o gladi i nemaštini koji bi nas mogli zadesiti. Tim povodom, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže za portal Nova.rs da su upozorenja Aleksandra Vučića izgovorena na RTS-u deo njegove populističke retorike, namenjene domaćoj javnosti.

„Naša primarna odluka bila je da budemo uzdržani, a onda dobijemo bezbroj teških pritisaka, ne ličnih, već pritisaka na zemlju. Ucenjuju ovu našu najlepšu zemlju. Kažu nam: „Da li znate da odlučujemo o tome hoćemo li vas izuzeti iz paketa sankcija za naftu?“. Da prevedem, EU je donela odluku koja se slučajno odnosi samo na Srbiju, po kojoj mi možemo do 15. maja da uvozimo naftu” rekao je Vučić i dodao:

Aleksandar Vučić Foto: Prinscreen/RTS

„Molim ljude kao Boga… Sve lične ambicije sam istrošio, ali molim ljude da razumeju da, ako budemo imali sankcije, nećemo imati šta da jedemo. Ne moramo da jedemo? Jel tako. Dobro nema problema. Ako ćemo tako da vodimo zemlju nema problema. Ja ne moram da budem predsednik, ja ne moram, a oni nek vode zemlju nek nas unište, nek je vrate u dvehiljadite kada smo lančili, kada smo katančili fabrike i neka nas vrate u devedesete, pa lepo nek zaratimo sa nekim ako treba, samo neka i pokažu šta su nam od vojske napravili od vojske…”, upozorio je Vučić.

Na pitanje da li se iz ovakvih Vučićevih reči  može zaključiti da postoji mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, Boško Jakšić kaže da je činjenica da su izbori prošli, a da Vučić nije želeo te stvari da spominje pre njih.

„Činjenica je i da ova tema u srpskoj javnosti i dalje ostaje nepopularna. Ima nekih naznaka da se Vučić polako odmiče od Moskve i primiče Zapadu. E sad, da li je to rezultat tih velikih pritisaka o kojima Vučić govori – moguće je, ali nisam mišljenja da su u ovom trenutku Amerika i Evropska unija fokusirane na to da promene stav Aleksandra Vučića prema Rusiji, niti je samoj Moskvi u ovom trenutku toliko stalo. Prosto imaju mnogo važnija posla u Ukrajini”, kaže Jakšić.

Mnogo toga što govori, smatra Jakšić, Vučić govori za domaću javnost.

„Pa tako i na ovo gledam. On pokušava da stvori sliku da sve ide preko njegovih leđa, pa da se preko njih lomi i sudbina Srbije. Tobože, da on ne odoleva tim pritiscima bili bismo gladni i smrzavali bismo se. Moje mišljenje je da tu ima mnogo populističke retorike. Verujem da su pritisci Zapada i Istoka bili jaki da se izjasnimo po pitanju krize u Ukrajini i osudimo agresiju, ali po pitanju sankcija Rusiji mislim da ne postoje u toj meri u kojoj Vučić predstavlja, kao što ne postoje ni po pitanju pristupanja NATO”.

BONUS VIDEO: Srbija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar