Jerusalim Foto: Panthermedia / Profimedia

Izrael i Kosovo potpisali su danas niz bilateralnih sporazuma u Jerusalimu čime su još više učvrstili međusobne odnose, ocenjuju danas izraelski mediji.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid sastao se kosovskom koleginicom Donikom Gervalom-Švarc, koja je prvi put posetila Jerusalim.

Oni su razgovarali o bilateralnim odnosima, pomoći i ratu u Ukrajini i potpisali sporazume iz oblasti kulture, obrazovanja, nauke i filmske produkcije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Ministarka Gervala-Švarc je takođe potpisala sporazum o edukaciji o holokaustu sa predsedavajućim Memorijalnog centra Jad Vašem Dani Dajanom.

Ona je zvaničnica najvišeg ranga koja je posetila Izrael od otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu u martu prošle godine.

Izraelski mediji navode da je Kosovo prva većinom muslimanska zemlja koja je to učinila.

Odnosi su uspostavljeni 2020. godine, nezavisno od takozvanih Sporazuma Avram na osnovu kojih je Izrael normalizovao veze sa četiri arapske zemlje (Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom), ali su deo sporazuma kojem su posredovale SAD.

Džeruzalem post navodi da je Izrael 117. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Izrael se ranije uzdržavao da to učini zbog zabrinutosti da bi stvorio presedan za priznanje palestinske države.

Isti list podseća da je Srbija rekla da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, ali navodi da to nije učinila pošto je Izrael priznao Kosovo kao suverenu državu.

Ministar za regionalnu saradnju Izraela Esavi Freidž je posetio Kosovo u aprilu. Bila je to prva poseta jednog izraelskog ministra Kosovu.

On je zajedno sa ministrom zdravlja Kosova posetio lokalnu bolnicu kojoj je Izrael donirao 90 invalidskih kolica.

Oni su se sastali s izraelskim lekarima koji rade za izraelsku humanitarnu organizaciju Spasi dečje srce, a doputovali na Kosovo da utvrde kojoj deci je potrebna operacija srca.

Freidž je tada rekao da je od velike važnosti jačanje veza Izraela i muslimanske zemlje.

Bonus video: Putinov alibi Kosovo: Šta to znači za nas?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare