Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret "Dosta je bilo" objavio je saopštenje u kom problematizuje činjenicu da je Ministarstvo prosvete dopisom naložilo školama u Srbiji da obave obuku za uključenje migrantske dece u nastavu, nastavljajući svoju praksu kritikovanja migrantske politike Srbije.

Ovoga puta, stavljajući decu migrante u prvi plan, DJB je prešao granice ukusa i suštinski human čin inkluzije najmlađih iskoristio za politizaciju i guranje u prvi plan svoje anti-migrantske kampanje. Ovakav stav neodoljivo podseća na fašistički sentiment  – ma koliko to grubo zvučalo.

Šta se navodi u saopštenju? Ključni momenti nalaze na njegovom početku i kraju, i odnosi se na konkretnu pripremu nastavnog osoblja na „kataklizmu“ koja se sprema sa početkom školske godine.

„Ministarstvo prosvete je početkom septembra uputilo dopis svim školama u Srbiji i tražilo od nastavnog osoblja da učestvuje u obuci o uključenju migranata u nastavu u školama u Srbiji. Aleksandar Vučić je 2018. u kamere Tanjuga kazao da je plan Srbije u borbi protiv bele kuge naseljavanje preko milion migranata u Srbiju u narednih dvadeset godina. Da li je ovaj dopis deo te namere?“, deo je zvaničnog saopštenja Pokreta, objavljenog i na Tviteru.

 

„Ministarstvo prosvete nije u stanju da organizuje nastavu za našu decu, deca tek svake druge sedmice idu u školu sa skraćenom nastavom što će praktično osakatiti celu generaciju dece i ostaviti nesagledive posledice, ali zato ima vremena da se bavi obukama za sve škole u Srbiji o uključenju migranata u nastavu, migranata za koje Vlada Srbije tvrdi da ne postoje“, zaključuje se u saopštenju.

Ostatak saopštenja referiše uglavnom na nastojanja DJB da od nadležnih dobije odgovore o konkretnim potezima Srbije u kontekstu migrantske politike i ne donosi nove momente.

Kompletno saopštenje Pokreta možete pronaći na ovom linku, ako baš želite.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare