Foto: Shutterstock

Izborna lista "Hrvati i dalje zajedno", koju je predložila koalicija udruženja, pojedinaca i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), osvojila je svih 29 mesta u novom sazivu Hrvatskog nacionalnoga veća (HNV) na izborima za predstavnička tela nacionalnih manjina.

Pobedu te liste na elektrorskim izborima za HNV utvrdila je Republička izborna komisija nakon prebrojavanja glasova 82 elektora na takozvanoj elektorskoj skupštini u Beogradu, javili su izveštači hrvatskih medija.

Listu, jedinu ponuđenu na skupštini elektora, predvodila je dosadašnja predsednica HNV Jasna Vojnić, koja je u prethodne četiri godine bila na čelu tog tela, a procene su da će posle današnjih izbora dobiti novi mandat, navodi agenija Hina.

Vojnić je rekla da će peti saziv HNV i dalje biti „stecište svih onih kojima je stalo do napretka i razvoja hrvatske zajednice“, ali i „bogatstvo Republike Srbije i oslonac koji brine o Hrvatima iz svih krajeva zemlje u kojoj živimo“

Dodala je da uključenost u institucionalni i politički sistem „mora biti pokretač dugo iščekivane integracije u lojalne i zadovoljne građane Srbije koji snažno čuvaju i njeguju svoj nacionalni identitet“.

Lider DSHV i od nedavno ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav
Žigmanov izrazio je zadovoljstvo ishodom izbora i ocenio da će „peti saziv HNV bit će saziv kontinuiteta – velike energije, posvećenog rada i odlučnog zalaganja za boljitak Hrvata u Srbiji“.

U radu elektorske skupštine učestvovala su 83 elektora – predstavnika hrvatske manjine koji su obezbedili

najmanje 60 potpisa potpore sunarodnika, od koji su 82 zastupala listu „Hrvati i dalje zajedno“,

Hrvatsko nacionalno veće ima 29 članova i predstavničko je telo nacionalne zajednice oko 58.000 Hrvata u Srbiji.

BONUS VIDEO – Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar