izbori, glasanje

Oko 75 posmatrača iz Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) raspoređeno je u Srbiji ove nedelje da prati parlamentarne izbore 17. decembra, saopšteno je iz sedišta te organizacije.

Potpredsednik PS OEBS Rejnhold Lopatka imenovan je za specijalnog koordinatora koji će voditi kratkoročnu posmatračku misiju, a šef delegacije biće Farah Karimi. Predstavnici izborne administracije i civilnog društva, kandidati i stručnjaci će detaljno informisati posmatrače o situaciji uoči izbora, pre nego što se upute u nekoliko regiona širom Srbije radi posmatranja izbornog dana.

„U vreme pojačanih izazova kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, ovi izbori dolaze u važnom trenutku za Srbiju i zato se radujem što ću biti prisutan na glasanju u nedelju“, rekao je Lopatka.

U bliskoj saradnji sa partnerima iz naše Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, i sa ukupno više od 100 parlamentaraca, uveren sam da će posmatračka misija pružiti nepristrasnu i sveobuhvatnu procenu izbora, dodao je.

Karimi je kazao da se nada da će videti miran izborni dan koji će pomoći da se nacija okupi u demonstraciji demokratije.

„Nadam se da će ovi izbori Srbima pružiti šansu da izraze svoje stavove na otvoren i konstruktivan način i da će dovesti do većeg jedinstva i manje polarizacije. Naše veliko prisustvo ovde je znak solidarnosti sa narodom Srbije“, naveo je Karimi.

Izbori će biti ocenjeni u odnosu na demokratske obaveze navedene u Kopenhagenskom dokumentu OEBS iz 1990. godine, koji obuhvata slobodne procedure glasanja, fer i slobodnu atmosferu kampanje, pristup medijima i pošteno i tačno izveštavanje o rezultatima.

Preliminarni nalazi i zaključci posmatračke misije biće predstavljeni na konferenciji za novinare u Beogradu 18. decembra, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Polemika Biljane Lukić i Đurđević Stamenkovski o Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar