Bora Novaković Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

“Naredne godine očekujem samo redovne lokalne i pokrajinske izbore. Sve ostalo je pravno i politički upitno. U slučaju takvog raspleta, dozvolite mi malu subjektivnost, derbi se igra u Novom Sadu”, kaže u intervjuu za Nova.rs potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković.

Govori i o natpisima protiv njega i bivšeg lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića, koji su se pojavili na ulicama ovog grada.

“Po mojim informacijama, poslednji njihov nalaz je da su pred gubitkom izbora u Novom Sadu. Dakle, tamo je panika, jer stoje pred ambisom poraza. I Bojan i ja bez pardona, bez tabu tema i zaštićenih ličnosti kritikujemo ovu vlast, a zašto su se okomili baš na nas, stvarno ne znam”.

Kako komentarišete ishod najnovije runde dijaloga u Ohridu. Da li vam deluje da će sporazum biti potpisan do kraja godine?

Nastavlja se političko pozorište u kom Vučić nije čak ni profesionalni glumac nego je naturščik. Njegova izjava da nije ništa potpisao, kao i tvrdnja da se u Ohridu ništa ne završava, nego tek počinje, sramotne su, nedorasle i štetne. To je providno blefiranje i bežanje od odgovornosti. Kao jedini dobitak u kosovskim pregovorima Aleksandar Vučić nam predstavlja ideju ZSO (Zajednice srpskih opština). Na žalost, pravni okvir i ingerencije ZSO ne pružaju nadu da će ona biti garancija stabilnosti i samostalnosti srpske nacionalne zajednice na Kosovu i Metohiji. Ono što dodatno deprimira jeste činjenica da ne postoji jasna i nedvosmislena evropska perspektiva za Zapadni Balkan. Ne vidim kako EU u političkom, ekonomskom i bezbednosnom smislu može skladno da funkcioniše ukoliko Zapadni Balkan ne bude deo evropske porodice naroda. Tehnika štapa i šargarepe je postala uvredljiva i samo udaljava Srbiju od Evrope i uvećava broj euroskeptika. Zato nam je u mesecima koji dolaze neophodan jasan signal evropske budućnosti ovog dela Evrope. Inače, Vučić je samog sebe uvukao u cajtnot, krckajući godine vlasti, na obećanju da će rešiti ovaj problem. Sada kao u šahu ili će zastavica pasti ili će on potpisati. Plašim se da će sada u svojoj površnosti, nepromišljenosti i želji da sačuva vlast učiniti sve, sebi u korist, a državi i građanima na štetu. Dakle, veća je verovatnoća da će potpisati nego da neće.

Bora Novaković Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Predsednik Srbije uporno govori da on neće ništa potpisati i da „nema kapitulacije“. Zbog čega mu opozicija ne veruje kada to kaže?

Nema nikakve sumnje da u istoriji Srbije ne postoji gori pregovarač od Aleksandar Vučića. Od briselskih do ohridskih pregovora on je dao sve, a nije dobio ništa. Uvek radi suprotno od onog što kaže da će uraditi. On je predvidiv i štetan lažov. To što nije potpisao, kako kaže, ne znači na se nije saglasio, a usmeno saglašavanje u tom formatu međunarodnih pregovora proizvodi iste pravne posledice kao da je i potpisao. Zbog toga je šef poslaničke grupe Narodne stranke u parlamentu Srbije Miroslav Aleksić predložio održavanje referenduma. Misticizam tajnih pregovora mora da zameni javna debata o ovom pitanju, a odluku o tome šta je prihvatljivo za Srbiju treba na demokratski način da opredele njeni građani, a ne predsednik Srbije, koji je odavno i uveliko izašao iz ustavnih okvira svoje funkcije. Upravo zbog tih uzurpatorskih manira i sklonosti da protiv pravno akumulira moć, koja mu ne pripada, opozicija nema razloga da veruje Vučiću. Uspostavio je konfliktnu političku kulturu: vređa, omalovažava i kinji sve koji drugačije misle. Na svaku kritiku reaguje sa bolnim izrazom lica i emocijom koju normalne osobe ne ispoljavaju. Umesto da bude predsednik svih građana Srbije, Vučić takvim ponašanjem nije predsednik ni onima koji su glasali za njega.

Šta mislite, kakva politička sudbina očekuje Vučića po okončanju pregovora o Kosovu?

Ne uzdam se previše u tu teoriju po kojoj će Vučića završetak pregovora o Kosovu i Metohiji toliko oslabiti, da će u tim okolnostima opozicija rutinski dobiti naredne izbore. Naprotiv, sledi nam teška, duga i neizvesna borba. Tačka u kojoj jedan političar ili politika grade svoj identitet, prepoznatljivost i kredibilnost, jeste i tačka u kojoj rušite tu politiku. Vučić se vinuo u visine „borbom protiv korupcije i kriminala“, a sada se ta njegova „borba“ pretvorila u epohalnu pljačku društvenog bogatstva, koju predvode on i njegovi stranački i lični pajtosi. Ta kleptomanija, osionost i prostakluk najviše slabe njegovu vlast. Uporedo sa ukazivanjem na sveprisutni kriminal, opozicija mora mnogo snažnije i organizovanije razviti svoju stranačku infrastrukturu, jer ne pobeđuje nas Vučić zato što je programski i idejno superioran nego zato što je maksimalizovao domet vlastite stranačke strukture. Napokon, na strani opozicije je potrebna čvrsta volja i nepokolebljiv moral. S Vučićem nema ni razgovora ni pregovora. Demarkaciona linija između opozicije i vlasti mora biti jasno i vidljivo omeđena. Uostalom, iskustvo je pokazalo da svako šurovanje i pakt sa Vučićem je kao parenje sa bogomoljkom. Iz tog odnosa niko politički živ nije izašao.

Predsednik je započeo formiranje novog pokreta i krenuo u obilazak Srbije. Može li se ovo tumačiti kao priprema za izbore i očekujete li da će ih biti tokom naredne godine?

Iskreno, očekujem naredne godine samo redovne lokalne i pokrajinske izbore. Sve ostalo je pravno i politički upitno. Ne vidim zašto bi Vučić raspisivao vanredne beogradske ili parlamentarne izbore kada mu protok vremena i nagomilani problemi nisu saveznik nego protivnik. Tokom ove godine on će se suočiti s groznom ekonomskom krizom. U ovoj godini će imati pritisak da okonča pregovore o Kosovu i Metohiji i suočiće se sa izazovom uvođenja sankcija Rusiji. Ukratko: sa inflacijom i padom životnog standarda, s kosovskim i ruskim iskušenjima, Vučić u 2024. godinu neće ući osnažen nego oslabljen. Ako istraživanja javnog mnjenja u maju 2024, kada se očekuju izbori, ne pokažu da može proknjižiti bolji rezultat od aprilskih izbora 2022. godine, zašto bi raspisivao parlamentarne izbore. Promenu na čelu vlade koje je najavio prošle godine može realizovati prostom rekonstrukcijom i izborom nove vlade. Dakle, sigurni su samo lokalni i pokrajinski izbori. U slučaju takvog raspleta, dozvolite mi malu subjektivnost, derbi se igra u Novom Sadu.

U Novom Sadu su se pojavili uvredljivi natpisi na pločnicima posvećeni vama i Bojanu Pajtiću. Zbog čega ste vas dvojica na udaru?

Moram priznati da je situacija pomalo čudna. Pajtić se povukao iz politike, a ja se tek zagrevam. Sportski rečeno, moja aktivnost, pre svega na lokalu, je lako razgibavanje spram onoga što sledi u izbornoj kampanji. Iskreno, da Vučić nije podstakao i organizovao dva montirana politička procesa protiv mene, verovatno bih se povukao iz politike. Jedino što pouzdano znam je činjenica da SNS redovno radi istraživanja javnog mnjenja i fokus grupe u Novom Sadu, koja obuhvataju stavove građana o ključnim gradskim temama i naravno rejtinzima lokalnih političara i lista koje bi oni predvodili. Po mojim informacijama, poslednji njihov nalaz je da su pred gubitkom izbora u Novom Sadu. Dakle, tamo je panika, jer stoje pred ambisom poraza. I Bojan i ja bez pardona, bez tabu tema i zaštićenih ličnosti kritikujemo ovu vlast, a zašto su se okomili baš na nas, stvarno ne znam.

Desno orijentisani deo opozicije organizovao je protest uoči razgovora u Ohridu. Jesu li te stranke danas najveća pretnja Vučiću i njegovoj vlasti?

Najveća opasnost Vučiću je njegova vlastita stranka. Niko Vučića ne slabi, osporava i podriva kao gluposti i kriminal istaknutih članova SNS-a. Ogrezli su u lopovluku, a unutrašnja logika kleptomanije je da u podeli koruptivnog plena svi akteri vremenom hoće više, a više nema. Zato su krenule prikrivene ili otvorene svađe poput one u Nišu. U ovom trenutku, na žalost, SNS više slabe i razdiru unutrašnji sukobi nego pritisak opozicije. Zato se opozicija mora konsolidovati, složno i planski pritiskati vlast na svakom mestu, institucionalno i kroz proteste. U tom frontu ima mesta za sve. Nije trenutak da ističemo razlike. Trenutak je da vidimo šta nas spaja i da primereno tome pravimo koalicije sa najvećim zajedničkim imeniocem. Razlike treba ostaviti za prve postvučićevske izbore. Sada se ne borimo za vlast nego za slobodu, pristojnu i uređenu državu. Skupština Srbije je trenutno politička arena u kojoj se oblikuje nova politička opozicija. Ta opozicija će se okupljati i vrednosno, ali i personalno, jer nije jedino pitanje u okolnostima diktature, ko je „levo“, a ko „desno“, nego ko lično uliva poverenje i ima poštovanje građana. U politici se ne sabiraju samo ideje, nego i ličnosti. Dakle, biće dinamike i unutar vlasti, ali i unutar opozicije.

Neretko govorite o kriminalu i korupciji u koji su upleteni funkcioneri SNS iz Novog Sada. Međutim, niko nije procesuiran. Kako to objašnjavate?

Da bi se borila protiv kriminala i korupcije ova vlast bi morala da udari na svoje istaknute članove. Organizovani kriminal je nemoguć bez učešća istaknutih državnih funkcionera. Organizovani kriminal u Novom Sadu predvode Zvonko Veselinović i Andrej Vučić. Mislite li da to rade bez znanja i saglasnosti Aleksandra Vučića? U svemu tome postoji zavera ćutanja i politički promiskuitet između vrhova novosadske lokalne politike, tužilaštva, BIA i javne bezbednosti. Ponavljam, vrhova tih organa i službi, koji onemogućavaju ogromnom broju profesionalaca da rade svoj posao. Novi Sad je jedini grad u državi u kom su dva poslednja načelnika policije, Milorad Šušnjić i Slobodan Malešić, završili u pritvoru, a načelnik BIA Nikola Vasiljević je sedeo bez trunke blama, moralne i profesionalne dileme u upravi fudbalskog kluba sa okorelim kriminalcem Slobodanom Milutinovićem Snajperom. Novim Sadom su uvek upravljali Novosađani. Sada imamo oktroisane i silom nametnute upravnike – Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića. Novi Sad nikada neće oprostiti Aleksandru Vučiću činjenicu da je okupiran i zarobljen grad. Grad ključa od nezadovoljstva, jer su takvim odnosima povređeni negovo dostojanstvo i ponos. Zato sam siguran da naredni lokalni izbori donose promenu.

Verujete li da će Vučić morati na kraju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji?

Uz neizbežnu dozu patetike, prenemaganja i glumatanja, mislim da hoće.

BONUS VIDEO: Novaković dobio opomenu zbog pominjanja Zvonka Veselinović i braće Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare