Foto: EU info centar

Prvih 10 od ukupno 100 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od kovida 19, koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije, postavljeni su do danas u sedam zdravstvenih ustanova u Beogradu.

Kako je objavljeno na sajtu Delegacije EU u Srbiji, kontejneri su dopremljeni Kliničkom centru Srbije, kliničko bolničkim centrima „Bežanijska kosa“, „Zvezdara“, i „Zemun“, Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ i Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Ovi kontejneri, od kojih je svaki opremljen krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke, važan su segment u ukupnoj borbi sa pandemijom i faktor prevencije jer omogućavaju sprečavanje ulaska potencijalno zaraženih osoba u zdravstvene ustanove, navodi se u sapštenju.

Foto: EU info centar

U Delegaciji EU u Srbiji navode da je nabavka i montaža ovih kontejnera, u vrednosti od 590.000 evra, deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila ove godine potpisali ambasador Fabrici, ministarka Joksimović i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin. Ova donacija namenjena je za nabavku neophodne medicinske opreme – respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, koji će u Srbiju stizati tokom aprila i maja.

„Spremnost našeg zdravstvenog sistema da se nosi sa izazovom širenja virusa zavisi pre svega od toga koliko smo uspeli da zaštitimo bolnice, doktore i medicinske radnike koji su posvećeni očuvanju našeg zdravlja. Otuda je njihova zaštita od ključnog značaja za uspeh naše borbe protiv Kovid-19. Zahvalna sam Evropskoj uniji na podršci, budući da smo obezbedili nabavku preko 100 kontejnera za trijažu pacijenata i doprineli tome da se smanji rizik od širenja infekcije i ojača sposobnost našeg sistema za odgovor na ovaj izazov“, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator.

Foto: EU info centar

Evropska unija je 8. aprila 2020. objavila svoj „globalni odgovor“ za borbu protiv virusa KOVID-19 širom sveta vredan 15,6 milijardi evra. Inicijelna podrška od 93 miliona evra izdvojena za Srbiju namenjena je za adresiranje zdravstvenih,ekonomskih i društvenih posledica pandemije koronavirusa.

Preostali kontejneri, kao i druga medicinska oprema, će prema procenama i potrebama Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije biti raspoređeni po zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

„Od početka krize izazvane virusom KOVID-19 nije prošao skoro ni jedan dan, a da EUnije dopremila ili kupila ključnu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove ili ugrožene zajednice. Ponosan sam na hitnu podršku koju pružamo Srbiji zahvaljujući paketu pomoći za reagovanje u kriznim situacijama od 15 miliona evra. Baš kao i u ranijim teškim trenucima, EU nastavlja da stoji uz Srbiju. Ovaj virus ne poznaje granice. Samo zajedno možemo poraziti našeg zajedničkog neprijatelja“, rekao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nabavku kontejnera sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je na globalnom planu usled pandemije pokrenula mehanizam hitnih nabavki.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram