Vulin i Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; shutterstock by MAG3S; Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia;

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je za "Novu" da je poseta ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi "PR šou" koji može da ima negativne posledice po pozicije naše zemlje u pregovorima o statusu Kosova. On kaže da ne zna da li se predsednik Srbije Aleksandar Vučić redovno čuje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da li međusobno usklađuju politiku, ali da bi to, ukoliko se ispostavi istinitim, ukazivalo da se Srbija kreće putem Turske i statusu večitog kandidata za članstvo u EU.

Pročitajte još...

Poslanik Evropskog parlamenta rekao je za „Novu“ da je poseta ministra unutrašnjih poslova Moskvi još jedan korak unazad Srbije, kad je reč o njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Ne vidim drugi razlog zbog čega se ova poseta realizovala, osim da se stvori tenzija između Srbije i Evropske unije. Znam da je u pozadini pitanje Kosova, ali ovakve inicijative i posete, kao i poruke da će Rusija podupirati Srbiju po pitanju Kosova, nisu mi jasne. Srbija ima saveznike i unutar Evropske unije i po pitanju Kosova joj ne treba savezništvo sa Rusijom. Bilo bi mnogo bolje i pametnije za Srbiju da stvori dobre i jake veze sa onim zemljama u EU koje imaju veoma jasan stav po ovom pitanju“, smatra Grošelj.

Klemen Grošelj, član Evropskog parlamenta
Klemen Grošelj Foto: Evropski parlament

On smatra da je Vulinova poseta Moskvi zapravo „PR šou“ koji će imati veoma negativne posledice po pozicije naše zemlje u pregovorima o statusu Kosova.

„Srbija ima pogrešnu predstavu da će Rusija, kao stalna članica Sveta bezbednosti UN, biti u poziciji da joj osigura zaleđinu po pitanju Kosova. Međutim, to pitanje se neće rešavati u Savetu bezbednosti, već, kao što je to očigledno, kroz pregovore Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU i uz učešće Sjedinjenih Američkih Država“, objašnjava on.

Grošelj se osvrnuo i na izjavu Lavrova da se „Putin i Vučić redovno čuju i usklađuju svoje korake“, rekavši da ne zna da li je to tačno.

„Ako je ovo tačno, to onda znači da će Srbija krenuti putem Turske i biti decenijama kandidat za članstvo u EU, a nikad neće biti zemlja članica. Ipak, mislim da to nije u interesu vaše države. Zvanična srpska politika iritira zapadne zemlje koje će na kraju, voleli to ili ne, odlučivati kakav će biti status Kosova i kakvo će biti stanje na Zapadnom Balkanu. To je sasvim jasna poruka koja je poslata iz Vašingtona i Brisela“, naglašava on.

Kako će Rusija pomoći Srbiji

Grošelj se pita i na koji način Rusija može da pomogne Srbije u trenutnim okolnostima, ako znamo da je su istočnim granicama naše zemlje Rumunija i Bugarska.

„Obe zemlje su članice EU i NATO. Otkazivanje posete Sergeja Lavrova vrlo jasno pokazuje u kakvom je okruženju Srbija. Na veliko moj razočarenje, zbog svega što smo do sada videli, Srbija je po nekim pitanjima bliža Rusiji. Međutim, važno je istaći da je ekonomski i kulturno Srbija oduvek bila deo Evrope. Ako gledamo gde građani Srbije žele da ode, onda nam je jasno da je Srbija još uvek bliža EU“, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: U čije ime govori Vulin

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare